Goede mondzorg voor kinderen en jongeren, vanaf het eerste tandje tot en met de doorbraak van de verstandskiezen, is niet eenvoudig. Het gaat om meer dan tandenpoetsen; zo is het eet- en drinkgedrag is van groot belang, net als regelmatig bezoek aan de tandarts.
Zodra baby’s ongeveer zes maanden oud zijn, komen de eerste tandjes door. Vanaf dat moment is het advies iedere dag te poetsen met peutertandpasta. Vanaf een leeftijd van twee jaar wordt geadviseerd om twee keer per dag te poetsen. Voor kinderen kan het lastig zijn om de mond goed open te houden waardoor het moeilijk kan zijn om langs alle vlakken te gaan en de poetsbewegingen goed te maken. Probeer er een spelletje van te maken, zorg dat het leuk is en maak het een dagelijks ritueel. Totdat een kind het zelf kan, is het verstandig als ouders het gebit ‘napoetsen’. “Zodra je kind betere motoriek heeft, moedig je hem/haar aan zelf te poetsen”, aldus tandarts Elke Wijdeven van de Tandartsenpraktijk Grave, die veel kinderen in de praktijk behandelt. “Een veel gemaakte vergissing is om snel te denken dat kinderen zelfstandig kunnen poetsen. Rond zes jaar komen achterin de mond de eerste blijvende kiezen door. Daar kunnen kinderen zelf met de tandenborstel lastig bijkomen. Napoetsen tot tien jaar is daarom ons advies.”
Hoewel de mondgezondheid van kinderen verbeterd is in de afgelopen 30 jaar, heeft maar liefst 25% van de vijfjarigen al gaatjes. Bij kinderen tussen de elf en zeventien jaar is het aantal gaatjes zelfs iets toegenomen in vergelijking met zeven jaar terug. Een mogelijke verklaring is het toenemend gebruik van suikerhoudende dranken en sportdrankjes. “Deze producten bevatten veel suikers en zuren die het gebit aantasten. Een keer een suikerhoudend drankje nemen is geen groot probleem, maar wanneer kinderen meer eet- en drinkmomenten hebben dan de drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes zoals wij adviseren, wordt het gebit continu aangevallen door suikers en zuren. Dan krijgt het gebit onvoldoende kans zich te herstellen en worden tanden en kiezen blijvend aangetast” geeft Elke aan.
Een slechte mondverzorging in combinatie met veelvuldig suikergebruik veroorzaken het ontstaan van cariës (gaatjes). Het vroegtijdig verbeteren van poets- en eetgedrag is van belang om tanden en kiezen bij kinderen gezond te houden, zij moeten immers nog hun hele leven met hun gebit. Vanaf twee jaar wordt geadviseerd om elk half jaar samen naar de tandarts te gaan. “Er wordt eerst kennis gemaakt met het kind en samen worden de tandjes geteld. Als dit elke zes maanden herhaald wordt ontstaat er meer vertrouwen tussen het kind en de tandarts. Wanneer dit het geval is, wordt het gebit van het kind samen gepoetst en leert het kind omgaan met hoe het is om in de mond bezig te zijn. Als er dan een gaatje gevuld moet worden, kan het kind dan de behandeling zonder veel stress ondergaan. “Dit is onze werkwijze”, vertelt Louise Douma, ook een tandarts uit Tandartsenpraktijk Grave met veel affiniteit voor kinderen en kindertandheelkunde. “Na de doorbraak van de eerste blijvende tanden, kan er worden gekozen om tijdens een controle een fluoridelaag op de tanden aan te brengen. Op deze manier wordt de glazuurlaag sterker gemaakt zodat de tanden meer bestendig zijn voor het ontstaan van gaatjes.”
Alle tandartsbezoeken en behandelingen bij kinderen onder de 18 valt onder de basisverzekering. Ouders hebben daarom geen financiële zorgen om met hun kinderen langs de tandartsen te gaan. Iedere ouder of verzorger wil natuurlijk het beste voor zijn of haar kind zijn.
Heeft u vragen? Wilt u meer informatie of een afspraak? Bezoek onze website www.tpgrave.nl. Bellen kan natuurlijk ook (0486-473585).