Op maandagavond 4 november mocht ik als openingshandeling het eerste biertje tappen bij de voorronde van het NK Biertappen.
In Grandcafé ’t Lagerhuis streden 65 deelnemers om een plek in de finale, die in januari op de HORECAVA zal plaatsvinden. Met twee glazen schuim is het mij niet gelukt om op het podium te komen. Ondanks deze ‘teleurstelling’ was het een geslaagde, gezellige en leerzame avond. Naast passie en vakmanschap komt er nog veel kijken om het perfect getapte biertje te kunnen presenteren.
Nationaal Schoolontbijt
Op donderdag 7 november hebben we in de raadzaal met kinderen en begeleiders van Basisschool de Klimop genoten van een gezond ontbijt. Dit als onderdeel van de 17e editie van het Nationaal Schoolontbijt. Het gezonde en gevarieerde ontbijtpakket was samengesteld volgens de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Afgelopen week ontbeten een half miljoen kinderen op 2.750 basisscholen en in 250 gemeentehuizen met de burgemeester. Veel van de ontbijtende burgemeesters betaalden symbolisch voor hun ontbijtje met een donatie aan Het Vergeten Kind, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Deze stichting zet zich in voor kinderen die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn.
Aanpak ondermijnende criminaliteit
Op dinsdag 12 november zijn we met de burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen van Grave, Cuijk en Mill en Sint Hubert op werkbezoek geweest bij het RIEC in Eindhoven. Het RIEC richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Ze verbinden informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties, waaronder gemeenten.
De focus binnen de aanpak van ondermijnende criminaliteit ligt momenteel op de volgende thema’s: georganiseerde hennepteelt, mensenhandel en –smokkel, criminele motorbendes, misbruik en fraude binnen de vastgoedsector en witwassen. Tijdens ons werkbezoek hebben we vooral gesproken over maatschappelijke en bestuurlijke weerbaarheid. Het was een nuttige en interessante bijeenkomst.
De aanpak van georganiseerde misdaad vraagt om een georganiseerde overheid en een integrale aanpak. Daarbij is ook de samenwerking met inwoners heel erg belangrijk. U bent voor ons ‘de ogen en de oren’ in dorpen en buurten. Vaak bent u namelijk de eerste die signaleert dat er in uw omgeving ‘iets niet in de haak is’. Twijfel dan niet en neem bij verdachte situaties meteen contact op met de politie of de gemeente. U meldt nooit te snel!
Samenwerken aan de bestrijding van de ondermijnende criminaliteit. Daar gaan we binnen de gemeente Mill en Sint Hubert voor!
Burgemeester Antoine Walraven