Saboteer jij jezelf? Soms lijkt niets te lukken, stapelen de obstakels zich op en lijkt een doel dat je jezelf hebt gesteld (bv. gezonder leven) het nemen van een belangrijke beslissing (bv. andere baan) of het oplossen van een probleem (bv. conflict in de familie) steeds verder uit het zicht te raken.
Nog al eens ben je daar zelf debet aan en verstopt de oorzaak zich in de spiegel.
Je bent zelf je grootste vijand geworden. Het gebeurt onbewust en is vaak een reactie op bijvoorbeeld angst, omdat je bang bent om te falen. Omdat je niet weet wat je wilt. Angst voor het onbekende. Een gebrek aan focus en zelfvertrouwen, omdat je perfectionistisch bent of onvoldoende discipline hebt.
Er zijn tal van manieren om jezelf te kort te doen. De belangrijkste is uitstelgedrag.
Uitstellen
We beschermen ons zelfbeeld als zinnige, redelijke en autonome mensen graag met de gedachte dat láter -dus nú nog even niet- een beter moment is.
Door dit vooruitschuiven hoeven we het ongemak van het onbekende en het onzekere daarvan niet te ervaren. Het uiteindelijke resultaat werkt echter averechts. Het is net als die ene mug in je slaapkamer; daar kun je maar beter meteen achteraan; het kussen op je hoofd helpt maar even.
Immers, al die tijd dat je iets naar voren schuift en uitstelt blijft het toch ergens onaf in je achterhoofd zitten, het blijft terugkomen en knagen. Het is enorm frustrerend om te weten wat je moet doen en het toch niet doen.
Er is maar één moment het juiste en dat is NU.
Wat zijn jouw controle strategieën? Hoe saboteer jij jezelf?
- Je praat jezelf goed; je overtuigt jezelf van je eigen gelijk en maakt jezelf graag wat wijs.
- Je hebt te weinig vertrouwen in je eigen kunnen en komt daarmee tot weinig.
- Je durft de controle niet uit handen te geven en schaamt je om hulp te vragen.
- Je hebt weinig ruggengraat, verzint smoesjes en komt je beloften niet na.
- Je steekt je kop in het zand; je wilt het probleem niet horen of niet zien.
- Je bent gehecht aan je probleem, het geeft een pijnlijke zekerheid. Je kunt het niet loslaten en koestert je in je slachtofferrol.
Gelukkig zijn er manieren om je bewust te worden van die zelfsabotage, zodat je jezelf niet meer in de weg zit en constructief aan een opgave werkt.
Begin hier
1. Identificeer het probleem en wees vooral eerlijk naar jezelf
Kijk naar de wáre obstakels. Is het je eigen angst? Je perfectionistische inslag? Angst voor het onbekende? Schaamte? Gebrek aan discipline?
2. Wees zelfverzekerder over wie je bent en wat je kan bereiken
Ben je bewust van je eigen plussen. Maak een lijst met 5 sterke punten en lees die iedere ochtend, 30 dagen lang, hardop voor. Werkt. Gegarandeerd.
3. Laat de angst om te falen niet winnen
Niet alles gaat goed in het leven. Leer ervan. Falen is niet fataal; het is de moed om door te gaan die telt. DOE. Actie kweekt meer inspiratie dan inspiratie actie kweekt.
4. Laat je coachen
Juist jouw zelfsabotage maakt dat je het niet of heel moeilijk alleen kunt. Het doet me goed je te mogen helpen. Ik focus bij de oplossing op je belemmerende patronen en blokkerende opvattingen en help je bij het confronteren met jouw obstakels. Help je je zelfvertrouwen te versterken en help je bij het durven doen en beslissingen nemen.
Samen tackelen we je controle strategieën voor meer rust, energie en zelfvertrouwen.
Neem nu contact op.
Frans Meulepas
trainen | coachen | advies
www.meulepascoaching.nl
06 415 390 39