Carnaval zit er al weer op. Dit jaar leken vooral de weergoden spelbreker te zijn. Storm en regen werden voorspeld en dat zorgde voor twijfel: is het wel verantwoord om optochten te houden?

Op zondagmorgen is er een laatste crisisoverleg geweest door de carnavalsverenigingen en in gezamenlijke afstemming met de burgemeester is besloten om de optochten door te laten gaan. Zowel de deelnemers als het publiek waren met regenjassen en poncho’s over de carnavals-outfit voorbereid op het onstuimige weer. En dat was maar goed ook, want zo nu en dan viel de regen met bakken uit de lucht en de wind blies vele paraplu’s binnenstebuiten. Ik heb veel respect voor iedereen die deze uitdagingen getrotseerd heeft. Na afloop van de optochten stak niemand zijn ongenoegen over het rotweer onder stoelen of banken, maar ondanks dat was iedereen het er mee eens dat de optochten gewoon waren doorgegaan. De feesten na de optochten waren er niet minder om.

Kamelen

Daags na carnaval ging het gewone werk weer door met op vrijdag 28 februari een activiteit die het vermelden waard is. Er stond weer een regionale vergadering in mijn agenda over de transitie in de landbouw. Sinds een paar jaar houden we die vergadering vaak bij landbouwbedrijven die op een of andere manier al een transitie hebben doorgemaakt of die op een hele afwijkende manier “boeren”. Deze keer waren we te gast bij een kamelen-melkerij in Berlicum. Na een vergadermarathon van drie uur en een lekkere boerderijlunch kregen we een rondleiding over het bedrijf. Twee grote stallen met zware stalen palen en balken die de ruimte in verschillende compartimenten verdelen, een eenvoudige melkstal zoals je die op sommige koeien-melkveehouderijen nog ziet en een flinke kudde tevreden dromedarissen waar het jongvee speels tussendoor dartelt op een zachte ondergrond van hooi en stro. Dat is zo’n beetje het beeld van het bedrijf. Waar bij koeien het kalfje snel na de geboorte bij de moeder wordt weggehaald is dat bij deze dromedarissen juist niet het geval. De jonkies moeten blijkbaar tijdens het melken in de buurt van hun moeder zijn, omdat moeder anders geen melk wil geven. Na de melkbeurt mogen de jonkies de laatste restjes melk bij hun moeder drinken. Ook dat blijkt de moeders te stimuleren om weer volop melk te produceren voor de volgende melkbeurt. Als de jonge dromedarissen de uiers helemaal leeg gedronken hebben mogen ze naar een aparte ruimte, in afwachting van de volgende melkbeurt. Volgens de boer schijnt deze melk erg gezond te zijn. Naast het melkbedrijf runt deze boer ook nog een bed & breakfast en beschikt hij over een grote ontvangstruimte waar je o.a. van de melk kunt drinken. In Mill kan je slapen bij de schapen, in Berlicum kan je helen bij de kamelen!

Verweijen ICT

Ons college gaat in onze eigen gemeente ook regelmatig op bezoek bij een van onze bedrijven. Afgelopen dinsdag was dat bij Verweijen ICT. Dit bedrijf bestaat dit jaar 16 jaar en werkt sinds vorig jaar vanuit een mooi nieuw bedrijfspand aan de Wanroijseweg en vanuit een tweede vestiging in Horst. Mooi om te zien hoe Tom Verweijen vanuit zijn zolderkamer bij zijn ouders thuis in korte tijd een bedrijf heeft opgebouwd met inmiddels 37 medewerkers. En blijkbaar heeft hij gezonde mensen in dienst want zijn ziekteverzuim was al jaren rond 1%. Misschien serveert hij kamelenmelk bij de lunch??

Jos van den Boogaart