Enkele weken terug heb ik deelgenomen aan een digitaal jubileumcongres. Dit congres werd georganiseerd omdat IBN 25 jaar bestaat. Erg bijzonder zo’n digitaal evenement. Achter je beeldscherm het feest samen met IBN vieren.

Wat ook bijzonder is, is de wijze waarop IBN aan de weg timmert als sociaal bedrijf.
Het lukt de IBN om als een organisatie dat zich richt op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, elk jaar nog ‘zwarte cijfers’ te schrijven. Dat komt onder meer doordat IBN op een innovatieve, vaak ook zakelijke manier opdrachten uit het bedrijfsleven verwerft die door medewerkers van de IBN uitgevoerd kunnen worden. Dit varieert onder andere van het maken van designlampen, tot espressoapparaten en elektrische scooters. Ook beschikt het bedrijf over een goed uitgerust en erg gastvrij vergadercentrum waar wij als gemeenten vaak gebruik van maken. Het zijn vaak de werkzaamheden die mensen niet verwachten van een bedrijf als IBN.
Het maakt ook dat de mensen die bij IBN werken trots zijn op hun werk. Zij hebben werk wat er toe doet!

Menselijke maat

Bij dit alles verliest IBN de menselijke maat niet uit het oog. Het beste uit mensen halen, ondanks hun beperkingen, staat hierbij voorop. Het ultieme doel is dat de werknemers van IBN kunnen doorstromen naar een normale baan in het bedrijfsleven. Dat is echter niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het ook zo mooi om te zien hoe IBN zich ontwikkelt als een volwaardig bedrijf met werk wat er toe doet en werknemers, die trots zijn op “hun bedrijf”.

Trots op ons IBN

Samen met tien andere gemeenten in ons werkgebied zijn wij eigenaar van IBN. We zijn nu aan het onderzoeken hoe we IBN de komende jaren het bedrijf kunnen laten zijn waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met veel plezier hun dagelijkse werkplek vinden. Door alle veranderingen in wet- en regelgeving is dat af en toe een zoektocht. Maar als we er met zijn allen onze schouders onderzetten gaat dat zeker lukken en kunnen we ook de komende 25 jaar trots zijn op ‘ons IBN’.

De kerstperiode is in aantocht. Dagen die noodgedwongen anders moeten worden gevierd dan wij gewend zijn. Het feest van gezelligheid en bij elkaar komen zal helaas dit jaar anders zijn, met minder mensen. Het coronavirus houdt ons nog steeds in de greep. Maar als wij nu de komende feestdagen met zijn allen de regels in acht nemen, dan hoop ik dat we volgend jaar weer geleidelijk terug kunnen naar ons normale, vertrouwde leven. Dat kunnen we alleen samen bereiken.

Ondanks alles wens ik u allen hele fijne feestdagen. Voor het nieuwe jaar wens ik u gezondheid, voorspoed en geluk. Hopelijk kunnen we dan 2021 afsluiten op een andere wijze dan dit jaar. Dat wens ik u allen toe!