Susan Vrenken van de Service Apotheek in Mill schrijft in De Neije Krant en op inmill.nl enkele malen per jaar een column om onze lezers te informeren rond zaken op haar vakgebied. Deze keer over medicijnen en het gebruik hiervan in de zomerperiode.

We gaan weer zachtjes aan de zomer in. We hebben zelfs al een voorproefje gehad afgelopen week.
Gebruik je medicijnen? Dan zijn er een aantal dingen om op te letten. Jouw medicijnen voelen zich immers niet altijd happy bij temperatuurwisselingen. Verder kan ook je lichaam anders reageren op warmte, juist doordat je bepaalde medicijnen gebruikt.

De meeste medicijnen moet je bewaren bij kamertemperatuur. Dat is pakweg 18 tot 25 graden. Maar hoe zit dat in de zomer? Medicijnen moeten immers mee op allerlei plekjes die warmer worden dan 25 graden: de auto, de tent, een fietstocht. En dan hebben we het nog niet over medicijnen die in de koelkast bewaard moeten worden.
Hierbij wat richtlijnen om in de zomer in acht te nemen.

Ik begin met twee belangrijke regels:
1 - Leg je medicijnen nooit in direct zonlicht. Doe er een beschermende tas of doek om heen. Onder invloed van directe zon kunnen chemische reacties in je medicijnen versneld worden waardoor ze minder werkzaam worden.
2 - Laat je medicijnen nooit voor langere tijd achter in een hete auto. Temperaturen in een auto kunnen bij warm weer immers oplopen tot 50 graden - of zelfs meer.

Sommige medicijnen zijn extra gevoelig voor temperatuurverhogingen. In de bijsluiter vind je deze waarschuwingen terug. Het bekendste voorbeeld is ongetwijfeld insuline, dat door diabetespatiënten als injecties wordt toegepast. Insuline mag maar beperkte tijd buiten de koelkast bewaard worden, en dan tot maximaal 30 graden. Medicijnen die temperaturen boven 25 graden ook heel slecht kunnen verdragen zijn zetpillen. Deze smelten op enig moment. Logisch natuurlijk, want als je ze gebruikt in jouw lichaam van 37 graden moeten ze min of meer vloeibaar zijn.
Let ook op je crèmes en zalven, deze veranderen van consistentie of druppelen zelfs uit de verpakking.
Dat is dan simpel, zul je zeggen, ik leg alles in de koelkast. Maar zo eenvoudig is het helaas niet. Niet alle medicijnen mogen in de koelkast of koeltas bewaard worden. Er zijn medicijnen die in de koelkast minder werkzaam worden, zoals bepaalde vloeibare middelen. Kijk voordat je iets in de koelkast of koeltas legt, altijd in de bijsluiter of jouw medicijn lage temperaturen verdraagt.

Medicijngebruik en risico’s voor jouw lichaam bij hitte

En dan nog dit. Niet alleen je medicijn maar ook jouw lichaam gedraagt zich anders door warmte. Afhankelijk van jouw medicijnen moet je extra opletten. Want het risico op uitdrogen en oververhitting kan door bepaalde medicijnen extra groot zijn.
Als je bij hoge temperaturen de volgende medicijnen gebruikt en je voelt je niet goed (suf, verward, flauwvallen), neem dan contact op met de apotheek of je arts:
1 - Medicijnen bij hartproblemen en verhoogde bloeddruk (plaspillen, medicatie waarvan de naam eindigt op ‘pril’ of ‘sartan’, in verband met het effect op je water-zout-balans);
2 - Medicijnen voor de ziekte van Parkinson of tegen psychose (in verband met het verminderd vermogen tot zweten, waardoor je eerder oververhit raakt).
Er zijn meer medicijnen die oplettendheid bij hitte vereisen. Het beste is om jezelf en je omgeving koel te houden en voldoende te drinken. Vooral ouderen lopen extra risico, en voor hen is dit dan ook extra belangrijk. Ben je al wat ouder en word je in een hete periode ziek met koorts of diarree, aarzel dan niet om een arts te raadplegen.

Susan Vrenken, apotheker
Apotheek Mill