We lopen meer dan ons lief is te dubben over grote en kleine problemen en zijn meester in het laten voortbestaan ervan. Is menseigen. Liever het probleem dulden dan het op te lossen, want dan word je kwetsbaar, moet je verantwoording nemen en aan het werk.
Problemen kosten evenwel tijd en energie. Ze zuigen je leeg en gaan ten koste van je welzijn en geluk. Stop jouw zelfsabotage en zet vandaag nog een eerste stap. Daag jezelf uit en begin met het onderzoeken van de oorzaak van jouw stress. Door die onrust bij de wortel aan te pakken neem je de regie weer terug.
Ook een ogenschijnlijk klein probleem; bv. het voortdurend blaffen van de hond van je buurman kan je middagen in de zomerzon behoorlijk bederven.
Wat ik er, met hulp, aan deed
Niemand ontkomt aan stress. Ups-and-downs en problemen zijn een deel van je leven.
Ooit heb ik de illusie gekoesterd ervoor te kunnen zorgen dat ik niet in een conflict terecht kwam. Dat wilde ik niet, dat kon niet, daar was ik immers zelf bij. Ik ben in een harmoniemodel opgegroeid; geen ruzie maken. Ruzie betekende verloren energie en pijn. Maar helaas. Het gebeurt; ongewild, onverwachts en midscheeps.
Je wordt soms tegen wil en dank, vanuit het niets, meegezogen in een botsing op je werk, in een probleem in de privésfeer of in een ongrijpbare contramine in de financiële sfeer.
Gelukkig weet ik, vanuit het vak wat conflicten zijn en wat het met iemand doet. Al jarenlang begeleid ik mensen die met zichzelf of anderen overhoop liggen. Maar het wordt wezenlijk anders als dat jij, ik word; als je er zelf deel van uit maakt. Dan is een stap terug zetten een stuk lastiger en wordt op afstand kijken naar, ineens bitter beleven.
Ik ken mezelf goed genoeg om me naar behoren te verhouden op conflictgedrag en geef gevoeglijk betekenis aan de wirwar van gedragingen, feiten, meningen, emoties, hele en halve waarheden die dan ontstaan. Deze kluwen moet je eerst ontrafelen om de voor jouw passende manier van omgaan te vinden. Je kunt dat vaak niet alleen. Hulp was daarbij voor mij zeer welkom.
Waar ik bij de een -arbeidsconflict in een zorginstelling- de confrontatie zocht; dus ging vechten en rechten, koos ik bij een tweede -botsing in de privésfeer- voor win-win; er dus beiden via een derde beter van worden.
Bij de derde -financieel geschil inzake onroerend goed- koos ik met het opstarten van een petitie voor consensus met medegedupeerden en daarmee voor het gezamenlijk aan de kaak stellen van vermeend onrecht en malversaties.
Mijn buurman heb ik het voorstel gedaan om op mijn kosten een gehoorzaamheidscursus voor honden te volgen of een antiblafband aan te schaffen. Idee omarmt.
Dit wil echter geenszins zeggen dat de strategie die ik kies ook altijd het gewenste resultaat oplevert. Soms zelfs verre van dat. Maar ik doe. Ik onderneem actie met het perspectief om aan een stressvolle situatie een eind te maken. Om zelf weer aan het stuur te zitten, hoe groot of klein het probleem ook is. Alleen dat al werkt louterend en stress-verminderend.
Pak de bron aan
Je neemt een pilletje als je hoofdpijn hebt, slikt Prozac als het wat ernstiger is of gaat aan de drank om niet te hoeven voelen. Allemaal bedoeld om je op te peppen of te verdoven. Blijvende stress is echter een signaal dat er iets niet helemaal of helemaal niet klopt.
In tegenstelling van wat vaak wordt gedacht kunnen ook positieve gebeurtenissen (trouwen, een kind krijgen, een andere baan, grote verbouwing) veel aanpassing van je vergen en daardoor spanning met zich brengen.
Onderzoek wijst uit dat als je drie belangrijke gebeurtenissen (positief of negatief) in een tijdsbestek van één jaar doormaakt, je 70% kans hebt om in het medisch circuit terecht te komen; je stagneert, ontwikkelt een depressie, loopt tegen een burn-out aan of er ontstaat een algehele malaise. Voer dus maar op een front oorlog en stel die verbouwing even uit als je net een andere baan hebt en ook nog vader wordt.
Stress
Stress is een reactie van je lichaam om met spannende- en gevaarlijke situaties om te gaan. Je lichaam maakt bij gevaar een stresshormoon aan waardoor je in een fractie van een seconde in staat bent om te vechten, te vluchten of te verstarren. Zo ben je bekabeld. Was vroeger, als holbewoner vaak levensreddend.
Gezonde stress
We hebben allemaal dagelijks te maken met gezonde stress. Het helpt je om goed te presteren, alert te zijn en geconcentreerd een taak te volbrengen.
Spanning heeft een negatief imago, maar alleen als die lang aanhoudt, bestaat het risico op allerlei nare gezondheidseffecten. Een ongemakkelijk gevoel in je lijf omdat je een prestatie moet leveren is zelfs goed. Spanning stelt je in staat om maximaal te presteren, precies op het moment dat het moet.
Ongezonde stress
Ongezonde spanning ontstaat doordat er gebeurtenissen in je leven plaatsvinden die langdurig veel stress veroorzaken, maar ook als je doorgaat met je in te spannen als je lichaam om herstel vraagt. Het is beter te rusten voordat je moe wordt.
Zo ga je stress te lijf
Er is maar één manier. Pak die onderliggende onrust, ook bij kleine problemen bij de wortel aan. Wie zich daarvan bewust is en dat doet heeft al veel gewonnen.
Niet de stress zelf, maar jouw beleving van spanning én de afwezigheid van rustmomenten zijn de boosdoeners.
Dit zijn de 4 belangrijkste stappen
Stap 1: Onderzoek je huidige spanningsniveau
Voer een functioneringsgesprek met jezelf en vraag je af hoe gestrest je je de laatste tijd voelt. Dat zal al een aardige indicatie opleveren van je spanningsniveau. Of pak het wat grondiger aan en houdt de komende twee weken dagelijks notitie van gebeurtenissen die stress opleveren.
Achter de gebeurtenis (bv. autosleutels kwijt) en je stressreactie (tierend door het huis) geef je de mate aan waarin je last had van spanning met een cijfer tussen 0 en 10. In dit geval dus een 10. Een 10 betekent dat je heel erg gestrest was; 0 dat je helemaal geen spanning voelde.
Vraag jezelf na het invullen af; klopt de onrust die ik ervoer met de ernst van de situatie of is mijn reactie wel erg veel van het goede? Een emotionele uitbarsting als je lievelingsbroek in de was zit of als een auto voor je verkeerd invoegt betekent dat je niet in balans bent.
Stap 2: Vorm je een beeld van de oorzaak van jouw stress
• Is het een baan die te veel van je vraagt of niet (meer) bij je past?
• Heb je een probleem in de relationele– of communicatieve sfeer; thuis of op je werk?
• Heb je een (te) druk sociaal- of gezinsleven en is er geen tijd meer voor jezelf?
• Ben je niet assertief genoeg, ben je hoog sensitief of een perfectionist?
• Heb je last van een onverwerkte gebeurtenis?
Stap 3: Gebruik je zelfkennis
Spanning verminderen begint met zelfkennis. Iedereen zit anders in elkaar en wat jou spanning geeft, geeft een ander juist weer energie. Jezelf vergelijken met anderen heeft dus weinig zin. Ken jezelf en laat dát vertrekpunt zijn van verdere stappen. Ken jij jezelf?
Stap 4: Word assertiever en DOE
Je komt, als je assertief bent, op voor je behoeften, rechten, gevoelens en ervaart minder stress dan iemand die dat niet is. Tegelijkertijd respecteer je ook de rechten en behoeften van de ander. Je bent ontspannen in relaties omdat je openlijk van mening durft te verschillen, vragen durft te stellen, nee kan zeggen, je wensen en belangen kunt verwoorden en daar gedrag aan kunt koppelen.
Investeer in een coach
Ervaring leert dat veranderen veel beter gaat met hulp. Als coach loop ik langs je en help je om je spanning en onrust aan te pakken. Alle bovenstaande stappen komen aan de orde. Je relatie(s), je werk en je privé varen er wel bij.
Het geheim
Zet iedere dag haalbare kleine stapjes en houdt vol voor een geweldig resultaat. Geniet van je vorderingen en beloon jezelf. Je zult zien; het werkt.
Op weg naar minder stress, naar meer welzijn en geluk.
Begin vandaag nog en neem contact op.
Frans Meulepas
training | coaching | advies
0486 431 917 | 06 415 390 39
www.meulepascoaching.nl