Vitamine D is een bijzondere vitamine, bijzonder in meerdere opzichten. We hebben het er in de apotheek regelmatig over. Wat is er eigenlijk zo interessant aan vitamine D?
Bij de meesten van ons is het wel bekend: vitamine D is van belang voor sterke botten en tanden. Maar inmiddels weten we dat vitamine D bij meer processen in het lichaam betrokken is. Vitamine D is, behalve noodzakelijk voor je botten, ook nodig voor een goed werkend immuunsysteem. Op die manier draagt vitamine D bij aan je afweer. En er zijn aanwijzingen dat vitamine D bij nog veel meer processen in het lichaam betrokken is.
Een belangrijk goedje dus.
Een verlaagde vitamine D-spiegel komt echter regelmatig voor. Reden om wat meer te vertellen over dit bijzondere vitamine.
Allereerst moet iedereen weten dat een tekort aan vitamine D niet voorkómen kan worden door gezond te eten. Dit in tegenstelling tot veel andere vitamines, die in een gezond dieet immers voldoende vertegenwoordigd zijn.
Je moet namelijk nog méér doen om op ‘natuurlijke ‘ wijze aan voldoende vitamine D te komen:
je moet de zon in, overdag lekker naar buiten.
Om precies te zijn: gemiddeld moet je elke dag minstens een kwartier tot een half uur buiten zijn, tussen 11.00 en 15.00 uur. Dit geldt voor het voorjaar, de zomer en najaar, het grootste deel van het jaar dus, als de zon voldoende hoog aan de hemel staat. Minimaal je gezicht en handen moeten blootgesteld zijn aan daglicht. Zo kan je lichaam voldoende vitamine D opslaan.
Echter zijn er verschillende groepen mensen die ondanks deze leefregel toch te weinig vitamine D aanmaken: jonge kinderen, vrouwen na de menopauze en getinte mensen. En daarnaast blijkt uit onderzoek dat alle ouderen (70 jaar en ouder) een risicogroep vormen en dus een grote kans hebben op een vitamine-D-tekort.
Als je tot één van deze groepen behoort, wordt jou aangeraden om extra vitamine D te gebruiken.
Overigens, ook mensen die niet tot deze risicogroepen behoren, kunnen een tekort hebben. Het advies is immers niet voor iedereen haalbaar. En niet iedereen krijgt via de voeding voldoende vitamine D binnen.
Wat merk je van vitamine-D-tekort? Op die vraag is helaas geen goed antwoord te geven. Er zijn geen verschijnselen te noemen waaruit je kunt opmaken dat je een tekort hebt. Behalve botafwijkingen dan. Juist omdat je het niet kunt herkennen heeft het Voedingscentrum uitgebreide adviezen opgesteld over vitamine-D-aanvulling. Voor elke relevante groep is vastgesteld hoeveel vitamine D aangevuld moet worden. Kijk op de site van het voedingscentrum voor het juiste doseeradvies. Of vraag ernaar in de apotheek.
Vergoeding van vitamine D
Voor wie vitamine D al gebruikt, op recept van een arts, is het tenslotte belangrijk om te weten dat er per 1 januari 2023 een en ander verandert in de vergoedingen door de zorgverzekering. Vanaf januari wordt namelijk geen enkel vitamine D-bevattend medicijn meer vergoed. Ook de combinatie van vitamine D met calcium wordt dan niet meer vergoed. Wil je weten wat voor jouw medicijn een goed alternatief is, en waar je op moet letten bij het zoeken naar een alternatief, dan kun je beste met de apotheek contact opnemen. Daar kunnen ze je de juiste doseeradviezen geven. En dat geldt zeker voor de combinatie met calcium. Extra aandachtspunt is daarbij dat calcium met veel medicatie een wisselwerking heeft. In de apotheek houden we de wisselwerking met calcium in de gaten. Haal je ook vitamine D in de apotheek, dan staat dit automatisch in je persoonlijk medicijndossier.
Door vitamine D uit de verzekerde zorg te halen, lijkt het er misschien op dat aanvulling van dit vitamine niet zo nodig is. Het mag duidelijk zijn dat dat anders zit.
Susan Vrenken, apotheker
Service Apotheek Mill