Spoofing en phishing: het zijn ingewikkelde termen waar een wereld van ellende achter schuilgaat. Misschien heeft u er wel eens van gehoord of hebt u het zelf meegemaakt.
Slachtoffers van spoofing worden gebeld door een vriendelijke medewerker van een bank, helpdesk of webwinkel. Zo’n medewerker meldt heel geloofwaardig een probleem met uw bankpas of aanbetaling. Om dat probleem op te lossen moet u geld overmaken. Als u dat doet, komt het geld terecht bij de oplichter. Een andere nare vorm van digitale fraude is phishing. Daarbij proberen criminelen informatie te stelen, vaak via een valse website en op die manier toegang te krijgen tot uw privé-gegevens. De e-mails en websites van de criminelen lijken zo echt, dat mensen er gemakkelijk intrappen. Dat is niets om u voor te schamen.
Gelukkig waarschuwen banken en andere instanties steeds vaker voor deze vormen van gedigitaliseerde criminaliteit. De aandacht gaat daarbij veel uit naar ouderen. In Land van Cuijk richten we ons nu ook op jongeren tussen de 8 en 12 jaar. Zij zijn immers vaak online en moeten dus weten hoe je dat veilig kunt doen.
Jongeren kunnen sinds afgelopen maandag meedoen aan de online game HackShield. In deze game wordt een jongere ‘opgeleid’ tot een echte junior Cyber Agent, die online gevaar herkent en weet hoe je dit moet voorkomen. De game is actief tot juni en daarna wordt de beste junior Cyber Agent van Land van Cuijk gekozen. Ik hoop natuurlijk dat hij of zij er ook voor zorgt dat vaders en moeders, opa’s en oma’s online veilig zijn én blijven. Want als we met z’n allen alert zijn, vergroten we onze veiligheid. Ook digitaal.
Burgemeester Marieke Moorman