Nog een paar weken en dan gaat de klok weer achteruit. Hoewel de dagen nu al korter worden, merken we dan ineens hoe vroeg het ’s avonds donker wordt. En hoe lang het duurt voordat het ’s ochtends licht is. Aan die overgang moet ik - elk jaar weer - erg wennen.
Geef mij maar lange zwoele zomeravonden en vroeg fluitende vogels die vrolijk een nieuwe dag aankondigen.
Tegelijkertijd heeft zo’n herfst- en winterperiode ook wel wat: op tijd de gordijnen dicht en de kaarsjes aan. Behalve veel gezelligheid brengen de donkere dagen echter ook extra veiligheidsrisico’s met zich mee. Het is zaak dat we daar alert op zijn, er bewust mee bezig zijn en naar elkaar omzien.
Denk bijvoorbeeld aan de scholieren die door het donker naar school fietsen. Het helpt enorm als ze dankzij werkende fietsverlichting goed zichtbaar zijn. Automobilisten mogen op hun beurt in het donker extra oog hebben voor kwetsbare verkeersdeelnemers.
Een andere uitdaging tijdens donkere dagen is inbraakpreventie. Inbrekers grijpen de donkere herfst- en wintermaanden aan om vaker hun slag te gaan. In het donker zijn ze minder zichtbaar en kunnen zij gemakkelijker hun gang gaan dan bijvoorbeeld in de zomer. Geef uw huis daarom een bewoonde indruk als u weg bent. Doe niet alleen alles goed op slot, maar laat in deze donkere periode wat vaker een lichtje aan en maak gebruik van tijdschakelaars en bewegingssensoren.
Over lichtjes gesproken; het is leuk en sfeervol om kaarsjes te branden in donkere tijden. Maar dat is niet altijd zonder risico. Zet ze op veilige plekken, blaas ze uit als u weg gaat en plaats rookmelders voor het geval het toch misgaat. Sinds vorig jaar zijn rookmelder op elke verdieping van een huis verplicht. Dat is niet voor niets, ze kunnen een hoop ellende voorkomen.
We hechten allemaal aan veilige dorpen en buurten. Juist daarom is het belangrijk om met elkaar alerter te zijn als het duister intreedt en we wat minder op straat zijn. Via Whatsapp buurtpreventie kunnen we samen een oogje in het zeil houden. En hoe meer meldingen politie en boa’s ontvangen, hoe beter we kunnen optreden tegen zaken die niet pluis zijn. Zo zorgen we er samen voor dat we veilig de donkere dagen doorkomen.
Burgemeester gemeente Land van Cuijk, Marieke Moorman