Een beetje schuchter kwamen ze de raadzaal in het gemeentehuis binnenlopen; de leerlingen van groep 7 van basisschool Matthias in Oploo.

Misschien geïmponeerd door de plechtigheid van de zaal: het portret van ons koningspaar, tafeltjes met microfoons en op de wand artikel 1 van de Grondwet (‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’). 

Deze klas mag zich de Burgemeestersklas 2024/2025 noemen. Die titel danken ze aan het winnen van de ideeënwedstrijd voor het verbeteren van de eigen leefomgeving. Hun idee voor een uitdagende beweeg- en speelplek die leuk is voor tieners, kreeg dit voorjaar de meeste stemmen tijdens het Kidscongres. Behalve een mooie cheque kregen ze ook een ‘meet and greet’ met de burgemeester cadeau. 

En zo troffen we elkaar dus in het gemeentehuis. Verlegenheid maakte al snel plaats voor nieuwsgierigheid. Iedereen mocht zichzelf even voorstellen via de microfoon en dat leverde de nodige hilariteit op want bij gebruik van de microfoon ben je ook volop te zien op het grote beeldscherm. Vervolgens ontstond een leuk gesprek over het ambt van burgemeester en de gemeente. Juffrouw Anouk had de leerlingen goed voorbereid, want ze zaten vol met vragen. Eerst de voor de hand liggende vragen over m’n leeftijd, hobby’s, huisdieren en kinderen, maar daarna ook hele verrassende vragen: Mag een burgemeester zelf haar kleren kiezen? Maken de raadsleden wel eens ruzie? Wat is het moeilijkste wat je ooit hebt moeten doen? Word je ontslagen als je een strafblad hebt? Hoe vaak word je op straat aangesproken? Wat staat er nog meer in de Grondwet?

Het was uiteindelijk de ambtsketen die het meeste indruk maakte. Maar die is dan ook prachtig. Opgebouwd uit het wapen van het Land van Cuijk en de gemeentewapens van de vijf voormalige gemeenten (de leerlingen konden er vier noemen). Verbonden door verbeeldingen van de Maasheggen met 33 Meidoornbessen erin, die weer verwijzen naar onze 33 kernen. 

Het was een mooie ochtend. Hopelijk is het zaadje geplant voor maatschappelijke betrokkenheid en interesse in de lokale politiek. En wie weet zien we sommige van deze leerlingen later nog eens terug als raadslid, wethouder of burgemeester. Want jong geleerd is oud gedaan.

Burgemeester Marieke Moorman