Met Rutte III krijgen we een nieuwe IB-tariefstructuur in box 1, met een basistarief van 36,93% voor inkomen tot € 68.600, en een tweede schijf van 49,5% voor het inkomen daarboven.

Prima natuurlijk, maar een groot nadeel is wel dat u uw fiscale aftrekposten ook slechts tegen dat lage tarief van 36,93% kan opvoeren. Vanaf 2023. De huidige aftrek wordt vanaf 2020 in vier stappen met 3% per jaar afgebouwd naar het basistarief van 36,93%. Nog niet duidelijk is welke aftrekposten straks tegen dat lage tarief in aftrek kunnen worden gebracht. Geldt dat ook voor de partneralimentatie? Bent u een paar jaar geleden gescheiden, en bij het vaststellen van de partneralimentatie ervan uitgegaan dat u die tegen 52% in aftrek kon brengen? Dat fiscale voordeel is meegenomen in de vaststelling van de hoogte van de alimentatie. Als uw fiscale aftrek een stuk lager wordt zal de alimentatie omlaag moeten. Moet u daarvoor weer naar de rechter?

Antwoord

Bij de parlementaire behandeling van het Belastingplan 2018 heeft de minister van Financiën aangegeven welke aftrekposten straks gefaseerd tegen het lager tarief van 36,93% in aftrek kunnen worden gebracht. En daar valt de partneralimentatie ook onder! Dat betekent inderdaad dat uw fiscale voordeel op die aftrekpost van 52% terugzakt naar zo’n 37%. En dat kan gevolgen hebben voor uw netto bestedingen.
U doet er verstandig aan uw ex-echtgenoot tijdig op de hoogte te stellen van deze gang van zaken, om te kijken of u er samen uit kunt komen. Dat heeft de voorkeur. Als het fiscale voordeel van de aftrek tegen 52% meegenomen is in de vaststelling van de hoogte van de partneralimentatie zou u tot overeenstemming met uw ex moeten kunnen komen. Lukt dat niet, dan rest u geen andere weg dan de herziening van de alimentatie aan de rechter voor te leggen.

Peter Meulepas, administratie- en belastingconsulent te Mill.