Op donderdag 12 april was ik samen met collega Van Daal te gast op een informatieavond over Bereikbaarheid, Toegankelijkheid, Bruikbaarheid en Uitgankelijkheid (BTBU).
Deze avond was georganiseerd door Platform Verkeer én Platform Gehandicaptenbeleid. Het ging zowel over gebouwen als over de openbare ruimte. De boodschap was dat we ons bij het maken van plannen vaak onvoldoende realiseren welke problemen iemand met een beperking ondervindt. Hoe kom je op de locatie waar je wilt zijn? Als je er bent, kan je er dan zelfstandig naar binnen? Zo ja, is het hele gebouw bruikbaar als je een beperking hebt of alleen de entree? En als laatste, kan je dat gebouw ook weer goed verlaten bij een eventuele calamiteit. Juist die laatste wordt vaak vergeten. Voorafgaand aan deze infoavond waren de initiatiefnemers op onderzoek gegaan bij openbare gebouwen, winkels, sportverenigingen en buiten op straat. Beheerders en eigenaren waren allemaal uitgenodigd voor de presentatie van de bevindingen, maar jammer genoeg viel de opkomst tegen. Jammer, want naast voorbeelden van tekortkomingen werden ook hele praktische en soms goedkope oplossingen getoond.
Gebiedsplan Raamvallei
Het Gebiedsplan Raamvallei nadert zijn voltooiing. Om uit te leggen waar dit over gaat moet ik flink terug in de tijd. Al in 2011 zijn de kwaliteiten van de Raamvallei onderstreept in onze gemeentelijke Structuurvisie en Nota Recreatie en Toerisme. Om die kwaliteiten te versterken is in 2013 een samenwerkingsplatform opgericht onder de naam “De Verborgen Raamvallei”, waarin de CGM-gemeenten, provincie, waterschap, bedrijven en allerlei maatschappelijke organisaties vertegenwoordigd zijn. In januari 2016 hebben deze partners hun eerder uitgesproken intenties omgezet in een Samenwerkingsovereenkomst (2016 – 2027). Onderdeel daarvan is een dynamisch uitvoeringsprogramma, waarin ook een groot aantal waterschapsdoelen zijn opgenomen in verbinding met waterberging, beekherstel en grondwaterpeil. Waterschap Aa en Maas heeft via een proces tot integrale gebiedsuitvoering haar eigen doelen verbreed rond de thema’s landbouw, natuur en landschap, water en cultuurhistorie/recreatie. Alle partijen die rond deze thema’s belangen hebben in het gebied zijn hierbij gedurende 1,5 jaar betrokken geweest. Het resultaat van dit proces is nu uitgewerkt in het Gebiedsplan Raamvallei. De komende weken lichten de betrokkenen van de diverse partijen het Gebiedsplan ieder in hun eigen achterban toe. Mocht u een uitnodiging krijgen, dan hoop ik dat u hier tijd voor vrij kunt maken.
Ondertussen zijn er al diverse concrete projecten in het gebied van de Raamvallei in voorbereiding of al in uitvoering, zoals uitbaggeren van de Lage Raam, automatiseren van de stuwen in het Peelkanaal, inrichting en aanleg Ecologische Verbindingszone Peelkanaal inclusief fiets/wandelpad (Graafse weg tot splitsing met de Raam), vernieuwing tekstborden bij de Sporen van de Oorlog langs het Peelkanaal etc. Het vorig jaar geopende trekpondje in Sint Hubert en de Raamvallei Duomarathon vallen hier ook onder.
Opnieuw benoemd tot wethouder
Op donderdag 19 april jl. ben ik opnieuw benoemd tot wethouder voor de periode 2018-2022, waar ik weer enorm veel zin in heb. Mijn plek in de gemeenteraad is weer ingenomen door Marcel van den Elzen, dus de ploeg is weer compleet. In diezelfde raadsvergadering hebben we onder groot applaus ook afscheid genomen van onze raadsgriffier Nicole Collombon die haar carrière voortzet in de gemeente Vught. Dhr. Juul Cornips neemt de taak tijdelijk over totdat een nieuwe griffier is benoemd.