Vrijwilligers zijn het cement van onze samenleving. Dit is een veel gebruikt gezegde. Maar het is ook een waarheid als een koe. Zonder ons bloeiende verenigingsleven, (onze gemeente telt meer dan 200 verenigingen), zou onze samenleving er heel anders uitzien. En zonder vrijwilligers geen vereniging.
Vrijwilligers zijn dus uiterst waardevol voor onze samenleving, voor onze inwoners. Verenigingen brengen mensen bij elkaar, biedt mensen de mogelijkheid om hun hobby of passie uit te kunnen voeren. Verenigingen geven kleur aan onze samenleving. Waar zij in deze tijd steeds meer tegen aan lopen is het feit dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden die zich met hart en ziel in willen zetten.
Vrijwilligersonderzoek
Om een goed beeld te krijgen wat er onder vrijwilligers leeft, waar de knelpunten liggen en waar behoefte aan is, heeft de gemeente vorig jaar een vrijwilligersonderzoek uitgevoerd.
Uit dit onderzoek kwamen een aantal aanbevelingen. Twee van deze aanbevelingen, het bevorderen van samenwerking tussen verenigingen en bedrijfsleven en het peilen van de behoefte aan een vrijwilligersplatform/vrijwilliger coördinator, kwamen tijdens een drukbezochte thema-avond aan de orde. Ruim 35 deelnemers gingen over deze onderwerpen met elkaar in gesprek. In een presentatie werden de mogelijkheden voor samenwerking tussen bedrijfsleven en verenigingen uiteengezet. Hierbij ging het niet alleen om sponsoring maar ook over wat verenigingen en bedrijven over en weer voor elkaar kunnen betekenen. Daarna gingen de aanwezige vrijwilligers met elkaar in gesprek over nut en noodzaak van een vrijwilligersplatform/coördinator. Uit dit gesprek werd duidelijk dat er inderdaad behoefte aan een dergelijk platform/coördinator bestaat. Voor ons een uitdaging om hier de komende periode mee aan der slag te gaan. Al met al een nuttige bijeenkomst waar ook volop ruimte was voor netwerken.
Succesvol samengaan
Door de toenemende vergrijzing en de daling van het aantal kinderen in onze gemeente wordt het voor verenigingen steeds moeilijke hun “”hoofd boven water te houden”. Een van de oplossingen hiervoor is “samenwerking”.
Een mooi voorbeeld hiervan is de fusie tussen de voetbalvereniging De Willy’s (Wilbertoord) en Sc Sint Hubert tot een nieuwe vereniging. De jeugdafdelingen van deze verenigingen zijn al in een eerder stadium samengegaan wat erg succesvol is gebleken. Als sluitstuk zijn nu beide verenigingen in zijn geheel gefuseerd. Hiermee is voetbal voor deze dorpen op de langere termijn gewaarborgd.
Onlangs heeft de fusiecommissie van beide verenigingen het hele proces op een uiterst professionele en enthousiaste wijze aan mij toegelicht. De KNVB gebruikt dit fusieproces inmiddels als voorbeeld voor andere verenigingen in den lande die met vergelijkbare plannen rondlopen.
Een compliment voor de aanpak van deze fusie is dan ook zeker op zijn plaats.
Afgelopen weekend is in Wilbertoord en Sint Hubert op ludieke en feestelijke wijze afscheid genomen van beide voetbalclubs om vanaf het nieuwe seizoen verder te gaan onder de naam Sv DWSH’18. Ik wens de nieuwe vereniging heel veel succes. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.