Twee weken geleden vertelden wij u via deze college column over de caravans die ongevraagd en zonder toestemming zijn neergezet op gemeentegrond aan de Kampweg in Mill. Deze caravans zijn (op moment van schrijven) helaas nog niet verdwenen.

Wat doe je als iemand onrechtmatig je grond in gebruik neemt? Dan vraag je natuurlijk eerst of diegene zelf wil vertrekken. Gebeurt dat niet? Dan zit er niets anders op dan de juridische weg te bewandelen. In deze college column geven we hier een toelichting op.

Meerdere juridische trajecten

Wij vinden het erg belangrijk dat aan deze situatie van illegale bewoning zo snel mogelijk een einde komt. Daarom hebben we ervoor gekozen om meerdere juridische trajecten in te zetten.

Last onder dwangsom: we hebben de bewoners een last onder dwangsom opgelegd. Zij hadden tot en met dinsdag 2 oktober 2018 de tijd vrijwillig te vertrekken om te voorkomen dat dwangsommen werden verbeurd. Nu zij dit niet hebben gedaan is aan hen medegedeeld dat zij een dwangsom moeten betalen van €20.000. Door de bewoners is hier tegen geprocedeerd en deze zaak is op woensdag 10 oktober bij de rechtbank behandeld. Op het moment van schrijven was er nog geen uitspraak.

Last onder bestuursdwang: wanneer de bewoners geen gehoor geven aan deze ‘last onder dwangsom’, gaan we over tot het ‘toepassen van bestuursdwang’. We zullen de bewoners dan opnieuw in de gelegenheid stellen vrijwillig te vertrekken. Als zij hier geen gehoor aan geven, gaan wij het perceel ontruimen en de kosten bij hen verhalen.

Civielrechtelijke procedure: we zijn daarnaast ook een kort geding gestart. Het verschil met bestuursrechtelijke handhaving (zoals boven beschreven) is dat wij de situatie ook aan een civiele rechter gaan voorleggen. Deze rechter zal uitspraak doen over ons eigendom dat door bewoners onrechtmatig in bezit is genomen. Een kort geding is een kortdurende procedure die kan worden ingezet bij spoedeisende zaken. De datum voor het kort geding zal snel bekend worden.

Strafrechtelijke procedure: tenslotte hebben we als gemeente ook aangifte gedaan. Door onrechtmatig eigendom van anderen toe te eigenen begaan deze personen een misdrijf.

Einde?

Wanneer komt aan deze situatie dan een einde? Dat is nu nog moeilijk te zeggen. Om de juridische processen kansrijk te laten verlopen, is het belangrijk dat we de juiste stappen zetten. Deze stappen hebben echter wel tijd nodig. Daarom kunnen wij ook nog geen datum geven waarop er aan deze situatie een einde komt. U mag er echter op vertrouwen dat wij zo snel mogelijk deze illegale bewoning willen beëindigen.

Statement

Zoals eerder gezegd, hebben wij best begrip voor het maken van een statement en het opkomen voor eigen cultuur. Daarom hebben we ook naar het verhaal van deze mensen geluisterd. Maar we vinden wel zij, net als ieder ander, zich aan de regels moeten houden.

Vragen of opmerkingen

Heeft u nog vragen of opmerkingen hierover? Bel dan gerust met onze gemeente (0485-460300) of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Burgemeester Antoine Walraven, Wethouder Erik van Daal, Wethouder Jos van den Boogaart.