In 2019 was de laatste Herdenking in Mill met genodigden en publiek. Herdenkingen vonden de afgelopen twee jaar plaats in sterk aangepaste vorm of zonder publiek. Komende 4 mei zal de Herdenking weer als vanouds plaatsvinden, mede dankzij medewerking van de gemeente.
Iedereen uit de vier kernen Mill, Langenboom, Sint Hubert en Wilbertoord, maar ook daarbuiten, is van harte welkom in de Acaciahof bij het herdenkingsmonument. Vooraf zal er ook weer de traditionele herdenkingsdienst in de kerk zijn. Nieuw is dat burgemeester Hillenaar van de gemeente Land van Cuijk dit jaar bij de Herdenking in Mill aanwezig zal zijn. Hij zal namens het bestuur van de gemeente een krans leggen en een toespraak houden bij het monument.
Het organiserend Comité, dit jaar voor het eerst zonder de burgemeester als voorzitter, bestaat uit een unieke samenwerking van bestuursleden van de Millse stichtingen Sporen van de oorlog, Myllesheem en Acaciahof. Verder werkt een vertegenwoordiger uit elk van de andere drie kerkdorpen er aan mee. Het Comité hoopt zo draagkracht te houden en te krijgen in alle vier kernen.
Elk jaar verleent het Gilde uit Sint Hubert en bij toerbeurt de muziekvereniging en het koor, een basisschool en de scouting uit een van de kerkdorpen medewerking aan de herdenking. De militaire Erewacht uit de legerplaats Oirschot kan zich dit jaar helaas niet naast het herdenkingsmonument opstellen. De militairen zijn te druk met inzet in voormalige Oostbloklanden in verband met de oorlog in Oekraïne. Hun plaats bij het monument zal nu door het Gilde worden ingenomen. Zowel in de kerk als bij het monument zullen ook de Oekraïense slachtoffers worden herdacht.
Wie we herdenken?
We herdenken allereerst de slachtoffers van de slag bij Mill op 10 en 11 mei 1940. Vierendertig Nederlandse militairen sneuvelden, terwijl twintig Millse burgers gedood werden als gevolg van het oorlogsgeweld van die meidagen en later in die oorlog; ook herdenken we de zes Millse militairen die in de tweede helft van die jaren ’40 zijn gesneuveld in voormalig Nederlands-Indië. Wij zullen de namen van alle slachtoffers noemen. Verder herdenken we alle Nederlandse militairen en burgers die sindsdien in oorlogssituaties en in vredes- en opbouwoperaties, in het Koninkrijk der Nederlanden en waar ook ter wereld, hun leven hebben gegeven.
Programma
18.45 uur: De herdenkingsdienst in de kerk begint; vooraf en tijdens de dienst speelt Amicitia uit Langenboom en het koor Crescendo zingt liederen;
19.25 uur: de stille tocht naar het monument begint, met het Gilde, Amicitia, kransdragers, genodigden en publiek; iedereen kan aansluiten;
19.40 uur: plechtigheid bij het monument begint: welkom, Dodenappel, officiële kranslegging door de burgemeester en signaal ‘Taptoe’
20.00 uur: twee minuten stilte waarna het ‘Wilhelmus’ wordt gespeeld; hierna houdt de burgemeester een toespraak; daarna houdt generaal-majoor Bastiaans de herdenkingsrede.
Hierna het vervolg van de kranslegging en het voorlezen van een gedicht door een leerling van basisschool De Lens. Tot slot kunnen alle aanwezigen langs het monument met de kransen defileren waarna de terugtocht plaatsvindt. Bij Myllesweerd zal Amicitia nog een serenade spelen.
Nu we na jaren weer samen mogen herdenken hoopt het Comité op een grote opkomst, juist in deze tijd.
Wabe Braam