De Graafse kunstenaar Joshua Pennings (Foto: Hans Huizing)

Goed drie maanden groeide Roger in de schoot van zijn moeder. Ze wist zelf pas 5 dagen dat ze in verwachting was. Toen sloeg ’t noodlot toe.

Na drie maanden kwam Roger stilgeboren (levenloos) ter wereld. Nu, 39 jaar later, komt er medio 2023 een monument op de begraafplaats in Sint Hubert. Ter blijvende nagedachtenis aan alle gestorven en stilgeboren kinderen. 

Lang was het gebruikelijk dat moeders die een kind vroegtijdig verloren zwegen over de gebeurtenis. Die het verdriet vooral in stilte verwerkten. Soms kwamen latere kinderen er per toeval achter dat er al eerder een broertje of zusje geweest was. “Sommigen stappen zelf over de gebeurtenis heen”, ziet Dorette, een vriendin van Rogers moeder. (Zodra ik met haar dit initiatief besproken had, besloot zij dat ze mij hierbij wil ondersteunen.) “Maar er wordt vaak ook licht over gedacht”, zegt initiatiefneemster Anna-Marie Verberk zelf. Voor de twee gezonde dochters die zij kreeg is het bestaan van Roger nooit een geheim geweest. Zij weten dat hun moeder niet alleen de initiatiefneemster is van het aanstaande monument in Sint Hubert maar al eerder alert en waakzaam mogelijkheden benutte om de nagedachtenis aan de kleine Roger en alle andere gestorven en stilgeboren kinderen levend te houden.

Pas sinds februari 2019 kunnen ouders met terugwerkende kracht een levenloos geboren kind laten opnemen in de Basisregistratie Personen (BRP) in de gemeente waar het geboren is. Die mogelijkheid kwam voort uit een petitie van ouders die het als een groot emotioneel gemis zien en als feitelijk onjuist ervaren dat hun kind niet in die basisregistratie voorkomt. In het verleden was er rond stilgeborenen een traditie van begraven in ongewijde grond of, in het geval de stilgeboorte in een ziekenhuis plaatsvond, ‘niet weten waar de foetus naar toe ging’. Anna-Marie maakte meteen werk van de BRP-registratie in de toenmalige gemeente Mill & Sint Hubert.

De opname in de Basisregistratie Personen in 2019 maakte emotie los. Anna-Marie: “Een hoop onzekerheid. Je vraagt je af: hebben ze nog wel dossiers van mij in het ziekenhuis?” Hoe sterk de band met het stilgeboren kind feitelijk is bleek later in oktober 2019 bij de onthulling van een monument op de begraafplaats in Sint Anthonis waar Anna-Marie bij aanwezig was. Haar waakvlam wakkerde verder aan toen de naam van haar zoon voor het eerst opgelezen werd tijdens de jaarlijkse Wereldlichtjesdag in de Stevenskerk in Nijmegen (december 2019). Anna-Marie Verberk hoopt volgend jaar op een lichtjesceremonie bij het nieuwe monument “Kort samen” in Sint Hubert.

De Graafse kunstenaar Joshua Pennings maakte een monument. Onthulling hiervan is zaterdag 1 april om 11.00 uur op het kerkhof in Sint Hubert.