Het Aspergeseizoen is weer van start! Ook voor Frank van Lith en Kasteel Tongelaar in Mill. Het voorjaar is een stuk frisser dan voorgaande jaren en dat merken we ook aan de late start van het aspergeseizoen.
Normaal laten de eerste kopjes zich al begin maart zien. Maar nu is het dan toch echt begonnen. Op Tongelaar wordt hier elk jaar met spanning naar uitgekeken want pas dan kan het Pop-up restaurant ingepland worden.
“Zonder asperges geen pop-up restaurant, toch?”, lacht Emil Minten van Kasteel Tongelaar. “Er waren natuurlijk wel al asperges uit de kas en asperges uit het buitenland, maar wij willen de echte: uit de koude grond.”
Elk jaar gaan er een paar honderd kilo’s asperges richting Kasteel Tongelaar. Die komen allemaal van aspergeteler Frank van Lith uit Mill, een begrip in de regio.
Asperge als streek- en seizoensproduct
Asperges van de koude grond liggen van eind april tot Sint-Jan (24 juni) in de winkel. Sommige telers maken gebruik van verwarmde teelt, dus die zijn eerder.
“De eerste asperges die je in de winkels zag waren uit Griekenland of van verwarmde bedden uit Duitsland. En dat is eigenlijk een beetje vals spelen als je de asperge echt als streek en seizoensproduct ziet,” zegt Chef kok Hans van der Steijn.
Frank van Lith is pas net begonnen met steken. Zijn bedden in de volle grond volgen het seizoen en beginnen nu flink te geven. Precies op tijd voor de Aspergemenu’s van Tongelaar.
Goeie grond van natuurgebied de Kuilen
Een asperge bestaat voor 80% uit water, de smaak wordt sterk beïnvloed door de kwaliteit van het grondwater daar. "De grond aan de Sperwerstraat is bij uitstek geschikt voor de teelt van asperge", vertelt Frank van Lith. "We zitten hier op de hei; lichte zandgrond met niet te veel stenen. Het grondwater hier bij natuurgebied de Kuilen is zó goed, dat kun je gewoon drinken.”
Hans: “In onze keuken werken we zoveel mogelijk met eerlijke en verse producten en bereiden we alles zelf. Ik vind het leuk samenwerking te vinden met plaatselijke leveranciers. De asperges van Frank & Elly, dat zijn echt de lekkerste uit heel de regio.”
Asperge Pop-up restaurant
Met Kasteel Tongelaar proberen de jongens Mill ook culinair op de kaart te zetten. Het Asperge Pop-up restaurant is elk jaar al uitverkocht voor aanvang. De data van dit jaar zijn 14 tot en met 28 mei. Lezers van de nieuwsbrief en vaste gasten van Tongelaar krijgen als eerste bericht. Daarna is het “wie het eerste komt…”
Op de website kun je zien welke dagen er nog vrij zijn: www.kasteeltongelaar.nl.
Reserveren kan bij Emil:
Kasteel Tongelaar is trots ambassadeur van Een Goei Leven in het Land van Cuijk; een positieve beweging die voor eerlijk en heerlijk eten uit onze regio staat.