Dinsdag 4 juli tegen de klok van 19.30 uur liep Gemeenschapshuis De Jachthoorn in Sint Hubert vol met een honderdtal ouders en jongeren voor de informatieavond over alcohol en drugs.

De projectgroep bestaande uit Dorpsraadsleden, ouders en preventiemedewerkers van Novadic-Kentron hadden het thema ‘Die van ons doet dat niet’ gekozen. Een thema waarmee ze het gesprek tussen ouders onderling en ouders en kinderen aan willen zwengelen over het gebruik van alcohol en drugs én om het taboe op verslaving te verkleinen. Inzicht in het puberbrein, risicozoekend gedrag en de ervaringen van twee moeders leverden veel vragen en een aandachtig luisterend publiek op. 

Praktische afspraken

Als ouders heb je zeker invloed. ‘Tegengeluid is nodig in deze levensfase’, aldus de preventiemedewerker van Novadic-Kentron. Maak als ouders praktische en duidelijke afspraken en blijf zeker in gesprek. Dus niet: niet teveel drinken maar drie glazen is genoeg. Ook het vapen, het nieuwe roken, blijkt veel verslavender dan gedacht met dezelfde nadelen als roken. ‘Zorg dat je zelf voldoende kennis op doet van drugs, maak het bespreekbaar, stel grenzen en hou contact’, is het advies. 

Wat als het wel zo is

Mocht “die van ons” het wel blijken te doen, ook dan is er volop hulp en kun je als ouder invloed uitoefenen. ‘Het helpt om je uit te spreken, dan komt er veel op je pad waar je informatie, handvaten en tips uithaalt’, zegt Monique van Loon, ervaringsdeskundige. Hulp en meer informatie is te verkrijgen bij naastenmeetings www.al-anon.nl, Novadic-Kentron 073 - 689 90 90, particuliere klinieken (ook vergoed door zorgverzekering), initiatieven of stichtingen. Een boekenlijst en -tafel gaf volop inspiratie. Mocht er behoefte aan zijn, dan kan Dorpsraad Sint Hubert u natuurlijk ook in contact brengen met de moeders en hun zonen Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

‘Het was fijn dat we als ouder een afzonderlijke sessie hadden met meer informatie over alcohol, drugs, schadelijke gevolgen en handvaten om het gesprek aan te gaan”, aldus een van de aanwezige ouders. In de jongerenruimte was het muisstil toen Rowan en Tim hun ervaringen vertelden. Hopelijk zetten de jongeren hun advies om in praktijk: ‘Gewoon niet aan beginnen’.