Op maandag, 10 juli vond in Myllesweerd een presentatie plaats van de resultaten van de inspectie campagne “Geef iedereen ruimte”. De zaal was gevuld met politici van de gemeente Land van Cuijk en vertegenwoordigers van organisaties in Langenboom, Mill, Sint Hubert en Wilbertoord.
De bewoners van deze dorpen werden in staat gesteld hun resultaten van de eigen inspectie in te dienen. Guus Fonteijn, voorzitter van Platform Toegankelijk Mill, liet de presentatie vergezellen door een power point met beelden van de belemmeringen en problemen. Een terechte opmerking door een visueel gehandicapte uit het publiek, dat voortaan de beelden ondersteund moesten worden door een mondelinge toelichting, wordt door Guus en het Platform als leermoment meegenomen. Wel werd tijdens de pauze een samenvatting van de resultaten inspectie campagne “geef iedereen ruimte” uitgedeeld.
Voertuigen
Zo werden geparkeerde voertuigen en fietsen getoond, die voetgangers dwingen om de rijweg te gebruiken. “Het nalaten van handhaving bij het verkeerd parkeren van auto’s en fietsen is onaanvaardbaar. Deze vormen ook een ernstig obstakel voor hulpdiensten zoals brandweer en ambulances”, aldus het Platform. Het werd duidelijk uit de schouwing dat op de dagen dat groenbakken worden opgehaald, mensen in een rolstoel, blinden en mensen die gebruik maken van een rollator vaak moeilijkheden ondervinden. “Maar dat is niet altijd de schuld van de gebruikers, de groenbakken worden als ze geleegd zijn, gewoon snel en slordig teruggezet”, klinkt er een stem uit het publiek. “Mijn buren werken alle twee, ik haal twee groenbakken naar binnen”, klinkt een andere stem. “Het is dus goed mogelijk dat bewoners dat met elkaar kunnen oplossen”, concludeert Guus.
Terras
Het passeren van een terras wordt dikwijls als zeer onprettig ervaren door de smalle doorgang. Daarom kiezen voetgangers vaak voor de onveilige optie: op de weg lopen. Trottoirs en voetpaden zijn soms niet verhard en door het ontbreken van een duidelijke looprichting zijn voetgangers onverwachts gedwongen om de rijweg te gebruiken. Dit is vooral problematisch voor mensen met een rolstoel, blinden of mensen die gebruik maken van een rollator. Te hard rijdende auto’s en onhoorbare elektrische fietsen vormen dan een gevaar.
Groen
Guus Fonteijn laat foto’s zien van overhangend groen en opdruk van boomwortels. “Tijdig snoeien doet veel leed voorkomen. En de opdruk van boomwortels beschadigt trottoirs en veroorzaakt versmallingen die de toegankelijkheid voor mensen met rolstoelen, rollators of een visuele beperking ernstig belemmeren. Maar ook verzakte watergoten zijn zeer moeilijk te passeren”. Hij toont foto’s waarbij het ontbreken van een trottoirband met een schuine rand het onmogelijk maakt om veilig over te steken.
Vernieuwingen en problemen
Autoverkeer en parkeren hebben dikwijls een hogere prioriteit. Dit wordt uit de foto’s verrassend duidelijk in de recentelijk vernieuwde Hoogstraat, waar de fietsenrekken die zijn teruggeplaatst, nu het nieuwe trottoir blokkeren.
Gedragsverandering
Uit het publiek klinkt een oproep tot gedragsverandering onder de mensen. “Wij moeten morgen de mensen vertellen wat zij wel en niet moeten doen”. Rob Poel, voorzitter Platform Land van Cuijk, die de avond heeft geleid, concludeert dat er een prioriteitenlijst moet komen. “En er moeten voor de doelgroep, waar we het over hebben, criteria zijn of worden opgesteld voor een eisenpakket bij nieuwbouw. Is architectonisch mooi belangrijker dan functioneel?”
26 juli
Guus vindt mensen belangrijker dan auto’s. “Er zijn veel mensen die ’s avonds niet meer de deur uit willen of durven gaan. Daarom hebben wij op woensdag, 26 juli vanaf 13.30 uur voor mensen die gebruik maken van een rollator, scootmobiel of rolstoel een middag georganiseerd in Myllesweerd, waar wij ze zullen informeren over de uitkomsten van het onderzoek. We maken er ook een gezellige middag van met iets lekkers, muziek en zingen.
Samenvatting
En als de gemeenteraad zegt dat gemeenschapshuizen belangrijk zijn, dan moeten deze ook zeer toegankelijk zijn voor mensen met een rollator, rolstoel en visueel gehandicapten. Wij gaan een goede samenvatting maken, nemen hier tot september de tijd voor. Er is al een brief naar de verantwoordelijk wethouder dat wij in september dit aan hem en een ambtelijk vertegenwoordiger willen komen voorleggen. En voor de verdere voortgang doe ik een beroep op de organisaties met ons samen te werken, ons te adviseren en te helpen”. Rob Poel vult aan: “De problemen waar wij het vanavond over hebben gehad, spelen in het hele Land van Cuijk. Ik wil geen papieren voorzitter zijn, ik wil ook helpen”.
Wie geen uitnodiging ontvangen heeft voor 26 juli kan contact opnemen met Guus Fonteijn, 0622552427 of Elly Meijnders, 0653582862.