Stichting De Ladder, het wooninitiatief voor verstandelijk beperkte jongeren in Mill, bestaat in maart 10 jaar. Het jubileumjaar wordt gevierd met leuke activiteiten voor de bewoners, medewerkers en vrijwilligers.

Ook organiseert de stichting op zaterdag 1 juni een open dag voor iedereen die belangstelling heeft. Met trots, dankbaarheid en emotie blikt de stichting terug op zowel mooie als verdrietige momenten in de afgelopen jaren.  

Hoe het allemaal begon

Het was in de zomer van 2009 toen Wilma Swartjes (medeoprichter van Stichting De Ladder) met haar verstandelijk beperkte zoon voorbij de oude brandweerkazerne aan de Stationsstraat wandelde en een ingeving had. Ze belde haar man Jan, destijds vrijwilliger bij de Millse brandweer, om het te vertellen. De oude brandweerkazerne zou zomaar eens de perfecte locatie kunnen zijn voor een toekomstig wooninitiatief, waar ze al zo’n lange tijd naar zochten. In datzelfde jaar raakten ze in contact met Eric en Sylvia, die al langer de droom hadden om een eigen wooninitiatief op te zetten voor hun dochter. Toen was het eerste zaadje voor de stichting geplant. 

Oprichting en visie

Na vijf intensieve jaren van talloze gesprekken, procedures, bouwen en slopen, was het eindelijk zover: op 1 maart 2014 was de oude brandweerkazerne in Mill omgetoverd tot een warm thuis voor jongeren met een verstandelijke beperking. Tijdens een feestelijke opening in de achtertuin werd er samen met het personeel, vrijwilligers, familie en omwonenden getoost op een veilige en stabiele toekomst voor de zes bewoners. De stichting kreeg, met een knipoog naar de oude brandweerkazerne, de naam: Stichting De Ladder. Daarnaast staat ‘de ladder’ symbool voor de trapsgewijze, stap-voor-stap-ontwikkeling van de bewoners. De hoogte van klimmen is niet van belang, maar wel een goede balans en de juiste zorg op elke trede. 

Helemaal thuis in Mill

Al snel maakten Mill en de Millenaren kennis met de bewoners. Want als er iets te beleven valt in het dorp, dan is Stichting De Ladder er graag bij. Van kermis en carnaval tot Mill At The Park, Yahoe en deelname aan de kunstroute en de jaarmarkt. Ook organiseert de stichting zelf regelmatig initiatieven, zoals een open dag en burendag. In het eerste jaar startte De Ladder ook een eigen dagbesteding op, in het bijgebouw in de tuin. Deze locatie werd omgedoopt tot ‘Florian’, vernoemd naar de beschermheilige van de brandweer. 

Een hechte familie

In de jaren die volgden ontstond er een sterke band tussen bewoners, ouders, medewerkers en vrijwilligers. Samen beleefden ze vele mooie momenten, maar ook dieptepunten. Het betekende ook wisselingen in de samenstelling van de bewonersgroep en het personeel. De coronatijd was een moeilijke periode, omdat ouders door strenge maatregelen hun kinderen wekenlang niet konden bezoeken. Het jaar 2020 betekende het verlies van een van de bewoners, wat veel verdriet veroorzaakte. Daarnaast werd de dochter van Eric en Sylvia ernstig ziek, waardoor zij al enige tijd niet meer bij De Ladder woont. 

Open dag: zaterdag 1 juni

Recent verwelkomde Stichting De Ladder nieuwe bestuursleden en namen ouders en familielieden diverse taken op zich. Samen zetten ze de schouders eronder om de toekomst van de stichting verder vorm te geven. Op zaterdag 1 juni organiseert De Ladder een open dag, van 12.00 tot 15.00 uur. Iedereen die geïnteresseerd is in de stichting en haar activiteiten is van harte welkom.