Elke maand komen op drie dinsdagen drie afzonderlijke groepen van zo’n 8-10 deelnemers bijeen bij Het Mo’Ment, een kookstudio in Langenboom, om gezamenlijk een heerlijke maaltijd te bereiden.
Op de site staat, dat de ingrediënten van de overheerlijke gerechten ook uit passie, plezier en gezelligheid bestaan. Dat valt bij binnenkomst van de prachtige grote keuken meteen te beproeven. Het Italiaanse menu, dat door eigenaresse Monique Nelson kort wordt uitgelegd, valt meteen bij iedereen in de smaak.
In tweetallen gaan de kookliefhebbers meteen aan de slag aan de hand van een duidelijke omschrijving. Alle verse ingrediënten staan al klaar in de benodigde hoeveelheden.
Op het menu staat het volgende: als voorgerecht een frisse Italiaanse salade, als hoofdgerecht risotto met champignons, melanzana deliziosa met aubergines, pollo parmigiana (kip met Parmezaanse kaas) en als toetje cupcakes Caprese met Amaretto en chocolade.
Even komt nog de plofkipdiscussie ter sprake en gaat men toch liever voor de kip met een beter leven. Ook krijgen we nog wat informatie over de verschillen tussen een stalen pan, een gietijzeren pan en een gewone pan en over hoe deze het beste schoon te maken. En er wordt een wezenlijke vraag gesteld over de ui. Eh…de ui? Belangrijk om te weten: als in een recept staat, dat je één ui moet snipperen, hoe groot is die ui dan. Het blijkt een lastig onderwerp te zijn, dus snel roept Monique: “Attenzione, ragazzi! Prego!”. Aan de slag dus, voordat de discussie het kookpunt bereikt.
Een van de deelnemers heeft een tasje cantharellen en shitake bij zich, eigen kweek van een familielid. De Shitaken gaan door de risotto. De Oesterzwammen bakt hij even af in een heerlijke gekruide boter en trakteert zo iedereen op een lekker tussendoortje.
Het gezelschap is aan elkaar gewaagd en zoals ze het zelf betitelen zijn de grappige opmerkingen pittig, gekruid en flauw. Het borrelt, ze raken aan de kook, maar geen tijd te verliezen. Aan het werk! En dat is niet zo moeilijk met een goed uitgeruste keuken van alle gemakken voorzien en een duidelijk recept, stap voor stap. We houden van simpel, gemakkelijk en toegankelijk voor iedereen. De zelfwerkzaamheid is groot, iedereen kent de weg in de keuken en al snel stijgen de heerlijkste mediterrane geuren op. Het ene gerecht vergt meer tijd dan het andere, dus er gaat al een groepje aan de afwas. Elkaar helpen blijkt ook één van de ingrediënten van de gezellige avond te zijn.
En dan vangt het heerlijkste gedeelte van de kookworkshop aan, namelijk het samen nuttigen van de vakkundig bereide gerechten onder het genot van een biertje, een wijntje of gewoon gekoeld water. En het oog wil ook wat, dus de tafel is sierlijk gedekt en de borden en schalen kleurrijk opgemaakt.
De meeste deelnemers komen om iets te leren en voor de gezelligheid. Iemand wil vooral meer te weten komen over kruiden, een ander houdt van de simpele doch smaakvolle gerechten, die iedereen kan bereiden. “Dit kan ik thuis ook.”
Mo vraagt of er ideeën zijn voor de volgende maand aangezien er al heel wat continenten aan de orde zijn geweest, waaronder Grieks en Aziatisch. Iemand oppert het idee om misschien een keertje gerechten te bereiden uit Iran uit eerbied voor een Iranese deelneemster. Dat zou het ultieme voorbeeld van “Samen eten” zijn.
Ben je ook een hobbykok, lekkerbek of smulpaap? Of wil je dat worden? Kijk dan voor meer informatie op www.hobbycentrummill.nl /