12 en 13 oktober organiseren Ingeborg van der Steijn en Jan Vriends (Stripmaker des Vaderlands) voor de eerste keer de Stripmakersdagen; een congres voor iedereen die iets met communicatie heeft.

Storytelling en branding met graphic novel

  • Heb jij de ballen verstand van strips, geen idee wat een graphic novel is en sinds Asterix en Obelisk geen beeldverhaal meer gelezen?
  • Moet jij hoognodig iets met communicatie maar heb je geen idee hoe?
  • Wil jij binnen je organisatie aan de slag met laaggeletterdheid of anderstaligen?
  • Ben jij op zoek naar een nieuwe manier om je verhaal te vertellen, maar komt jouw PR-persoon niet verder dan een 'iets met een leuk filmpje'?
  • Wil jij aan de slag met burgerschap of heb je een maatschappelijke verhaal te vertellen?
  • Ben jij werkzaam in de creatieve sector?
  • Of aan het studeren voor een creatief beroep?

Dan ben jij de persoon die Jan en Ingeborg graag in de zaal willen op tijdens de Stripmakersdagen op 12 oktober in Helmond. Al deze zaken komen aan bod tijdens het 2-daagse festival met congres, exposities, animaties, een stripmakersmarkt en een heus Stripboekenbal.

"Om je verhaal te vertellen, je merk te laden met inhoud ben je beter af bij een goede stripmaker dan het zoveelste communicatiebureau."  (Jan Vriends)

Bij enkele bedrijven en instellingen begint men de kracht van storytelling door het beeldverhaal al zoetjes aan te ontdekken. Daar zitten ware kunstwerkjes onder: literatuur, sterk beeld en mooi design. Die wisselwerking tussen woord en beeld maken een verbinding met de lezer die interessant is voor bedrijven en commerciële opdrachtgevers. Deze voorbeelden en hun makers krijgen een podium tijdens de Stripmakersdagen.

De crème de la crème onder de Nederlandse stripmakers

"We gaan het over al deze zaken hebben met enkele grote helden uit het stripmakersvak," vertelt Ingeborg van der Steijn. "Jan heeft dankzij zijn titel en status binnen de stripwereld echt de crème de la crème naar de Stripmakersdagen weten te krijgen." Voorbeelden zijn er genoeg. "Op Tongelaar bijvoorbeeld gaan we de geschiedeniskamer opnieuw inrichten", vertelt Ingeborg, "In plaats van saaie bijschriften bij oude speerpunten gaan we nu stripverhalen gebruiken om het verhaal van Tongelaar te vertellen. Maar er zijn ook voorbeelden van scholen en ziekenhuizen die met strips bekendheid hebben gekregen voor ongemakkelijke dingen als seks of onbekende ziektes. "

Dus neem je visitekaartjes en belangrijkste vragen mee: er is ruimte voor Q&A en alle zaken worden serieus behandeld. Je leert in een halve dag heel veel over strips, je maakt kennis met de makers en gaat absoluut met een boel nieuwe kennis en inspiratie naar huis. Je krijgt een kijkje achter de schermen van de ondernemende kunstenaar en beeldmaker. Ben jij zelf een stripmaker? Wees dan zeker welkom en praat mee!

Het programma

Op zaterdag 12 oktober is het congres met toffe sprekers zoals Gerrit de Jager (familie Doorzon), Maaike Hartjes (Viva, Burn-out Dagboek) en Bas Schuddeboom (Disney, Donald Duck). Na afloop is de opening van de EXPO van o.a. Typex (OOR, Lowlands, Vrij Nederland) met borrel en DJ en in de avond openen we het allereerste Stripboekenbal bij Lokaal42.

Op zondag is de Portfoliomarkt met gratis toegang tot de exposities en de animaties in de filmzaal.

Tickets voor het congres (studenten met korting): www.stripmakersdagen.nl/zaterdag

De Stripmakersdagen zijn een initiatief van Stripmaker des Vaderlands Jan Vriends en worden dit jaar voor de eerste keer georganiseerd met steun van de Gemeente Helmond, stichting aa Strips en Stichting Pictoright. 

www.stripmakersdagen.nl