Foto's: Kristel Beelen

“Trek oude kleren aan”, was het advies op de poster en daar was niets te veel aan gezegd. Voor 600 kinderen begon de herfstvakantie zondag 20 oktober met het Natuurfeest op Tongelaar in Mill en wat een leuke dag was dat! Het was de vierde editie en ook dit jaar weer helemaal uitverkocht.

Met 90 vrijwilligers en meer dan 30 verschillende activiteiten was er van alles te beleven op het landgoed: van Kinderuniversiteit met uitleg over de bever, tot meelworm-poffertjes bakken en een heus Kooktheater. Op speelse wijze leerden kinderen alles van flora, fauna en gezonde voeding.

Een meisje dat een eikeltje komt vilten bij een vrijwilliger en daar zo blij mee is dat ze spontaan vraagt: “zal ik dan voor jou een pizza gaan bakken?” Ze gaat in de lange rij staan en komt stralend de lekkerste pizza ooit brengen… een gouden momentje. En die waren er heel veel op deze dag.

Unieke samenwerking

Natuurfeest Tongelaar is een echt kinderfeest, georganiseerd door vrijwilligers van OntdekMill, Kasteel Tongelaar, Brabants Landschap, Een Goei Leven, IVN en Scouting Mill. Met de hulp van het Smaakcentrum, sponsoren en donateurs. 

“Maar mevrouw, een hele dag plezier voor € 7,50? De Efteling is hier niks bij.” 

Een kleine kleuter vraagt zijn moeder (bij aankomst) “Ik kan niet wachten tot de volgende keer. Gaan we dan weer mama?” De reacties van bezoekers bij de entree spreken voor zich. “Een fantastische dag met veel blije snoetjes! Bezoekers van heinde en verre. Ook gezinnen die je niet zo snel op een natuurdag ziet. Want dankzij de inzet van kundige vrijwilligers kunnen we Natuurfeest Tongelaar zo laagdrempelig organiseren”, legt Gijs Looijen (beheerder Brabants Landschap) uit.

“Het organiserende team bestaat uit diverse organisaties, die de krachten bundelen”, vult Bart van Hees (Ontdek Mill) aan; “Samen zorgen we ervoor dat iedereen gezien, beleefd en geproefd heeft van wat de natuur allemaal te bieden heeft. Iedereen doet mee. Er zijn elk jaar vrijkaartjes voor gezinnen die het thuis minder breed hebben. Ouders en verzorgers zijn sowieso gratis, want we organiseren dit echt puur voor de kids.”

“Dit is denken wij wat bedoeld wordt met Brabantse gezelligheid. Volgend jaar weer!” - Bezoekers uit Utrecht.

In de verschillende weides en boomgaard rondom het kasteel klinkt wat muziek, knetteren de kampvuurtjes, maar wat vooral opvalt, is de goeie sfeer en opmerkelijke rust bij zo’n grote hoeveelheid kinderen. Iedereen is enthousiast bezig om een mandje te vlechten, een pizza te bakken of oorwurmenhotel te bouwen. In de Knutseltent van juf Anita is het gezellig druk rondom de tafels met klei, eco-printing, spinnenweb maken of wolvilten. Twee meisjes zijn geconcentreerd aan het schilderen aan een stilleven en nemen daar ruim een uur de tijd voor. 

Op het Goei Leven Plein rollen kinderen door het stro, doen spelletjes met hun ouders of vermaken zich bij de Groentebingo. De jongens en meiden van Scouting Mill zorgen voor een fijn vuurtje om broodjes boven te bakken en overal lopen natuurgidsen van Brabants Landschap rond die je meenemen in hun verhalen. Kinderen genieten volle bak.

En wat een geluk met het weer! Aan het einde van de dag gaat iedereen lekker vies naar huis, met een tas vol knutsels, een onvergetelijke ervaring rijker en een hoofd vol ideeën.