Een koperslager is een ambachtsman die platen koper of andere zachte metalen bewerkt. Dit bewerken omvat verschillende bewerkingen, zoals knippen, buigen, solderen en felsen.

Siervoorwerpen ontstaan wanneer de koperslager een plaat koper in een houten mal (of vorm) slaat (drijft) en daarmee omvormt tot een sier- of gebruiksvoorwerp. Op deze manier konden grote gebruiksvoorwerpen zoals borden betrekkelijk snel in serie worden geproduceerd, zonder gebruik te maken van speciale ovens. Tijdens de industriële revolutie is dit ambacht in onbruik geraakt door de opkomst van persen die het werk waar een ervaren koperslager enkele uren over deed, in enkele seconden konden uitvoeren.

Voor veel mensen klinkt het beroep koperslager en ketellapper wel bekend in de oren. Deze kennis houdt echter vaak op bij het weten dat het iets met koper en ketels te maken heeft. Dat de ketellapper iemand was die bij de deuren langs ging en, zoals het woord al zegt, aan huis de ketels en andere koperen voorwerpen oplapte is vaak al een onbekend gegeven, om dan maar te zwijgen van de werkzaamheden of technieken die door de koperslager verricht werden. 

Koperslagers hielden zich vooral bezig met het maken van huishoudelijke en bedrijfsmatige gebruiksvoorwerpen. Koperwerk was o.a. zeer geliefd als keukengerei, maar ook op de boerenbedrijven werd veel koperwerk toegepast denk aan melkemmers, melkbussen e.d. Hoewel functionaliteit hierbij vaak voorop stond, zijn er heel veel koperen voorwerpen die qua uiterlijk en afwerking een enorme schoonheid bezitten. Maar, ook vroeger waren begrippen als status en besteedbaar inkomen al geen onbekende kreten, dus niet iedereen kon zich dat veroorloven. 

Het werk richt zich dan ook zoveel mogelijk op al datgene wat ook de vroegere koperslager deed. Men ziet het als een uitdaging het dezelfde schoonheid te geven zoals dat vroeger vaak het geval was. Hierbij kies men bewust voor de technieken uit de periode rond 1800 en eerder. De industriële revolutie stond nog in de kinderschoenen, dus nagenoeg alles was nog ambachtelijk handwerk. Dit betekent dus, dat bijna alles wat men maakt, gebeurd met gebruikmaking van hamers en staken en andere gereedschappen uit de genoemde periode. 

Deze unieke hobby is nu mogelijk bij het Senioren Hobby Centrum.
Voor meer informatie: www.seniorenhobbycentrum.nl / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zin om mee te doen? Laat dit ons even weten 0486 - 42 10 88.