Deze jaarvergadering zal op dinsdag 11 april vanaf 20.00 uur gehouden worden in Grandcafé ’t Lagerhuis aan de Beerseweg in Mill. Na deze jaarvergadering is er aansluitend een lezing door de heer W. van Heugten over Het voormalige hertogdom Kleef.

Het Land van Kleef is één van de gebieden in Duitsland, die altijd een bijzondere band heeft gehad met de Lage Landen.

De geschiedenis, die dit hertogdom doormaakte, valt voor een groot gedeelte samen met die van Oost-Nederland. Het politiek en economisch hoogtepunt lag in de 15e en 16e eeuw toen er intensieve contacten waren tussen Kleef en het Huis van Bourgondië. Dit liet vooral sporen na in een hoge welvaart met rijkste steden. De schilder- en beeldhouwkunst bereikte een hoogte punt; de invloed van de Zuidelijke Nederlanden is daar merkbaar in. Kalkar was in de periode 1450-1550  het centrum van een Nederrijnse beeldhouwkunst op Europees niveau, waar mee de namen van o.a. Arnt van Kalkar of Zwolle, Henrik Douwerman, Dries Holthuys verbonden zijn. De stad Wezel ontwikkelde zich tot een meer regionaal centrum van schilderkunst met contacten naar Haarlem en Brussel. Kranenbrug was een belangrijke bedevaartplaats met een bijzondere kerk waarin de bloeitijd van de laatgotische kunst rond 1500 nog steeds afstraalt.

Een tweede periode met sterke culturele betrekkingen met West-Nederland was de tweede helft van de 17e eeuw. Na de Tachtigjarige Oorlog werd Johan Maurits van Nassau stadhouder voor de Pruisische koning en zette zich in voor de wederopbouw van het zwaar getroffen land. De in de laatste decennia gerestaureerde parken en tuinen in en om Kleef uit zijn regeerperiode getuigen daarvan.

De sterkste band vormde ongetwijfeld de taal. Tot diep in de 19e eeuw was het Land van Kleef Nederlandstalig. Ook nu nog is het dialect van deze streek doorspekt met Nederlandse woorden, begrippen en zinswendingen.

In de PowerPoint-voordracht over dit prachtige land aan de Nederrijn wordt aan¬dacht besteed aan de geschiedenis, de Neder¬rijnse kunst, volksgebruiken en de taal. Uiteraard wordt ook uitvoerig stilgestaan bij de eeuwenlange relatie met het land van Ravenstein en de bijzondere positie van de heren van Ravenstein op het einde van de 15e eeuw.

Iedereen is van harte welkom.