“Een genoeglijke middag, veel bekenden en onbekenden ontmoet”. Deze pakkende tekst kregen we van een van de bezoekers aan het evenement “Mensen en hun geschiedenis” op zondag 2 april in cultureel centrum Myllesweerd.

Deze en ook andere stimulerende reacties die we mochten verzamelen in ons gastenboek bewijzen, dat de meer dan 200 bezoekers het een mooie happening hebben gevonden. Vele hebben al neuzend door de uitgebreid uitgestalde informatieverzameling historische documenten en foto’s weer iets kunnen toevoegen aan hun eigen familiegeschiedenis.

Een schot in de roos bleek ook de centrale presentatie van oude en nieuwe foto’s aangevuld met unieke filmbeelden uit de eindperiode van de tweede wereldoorlog toen ons eigen Mill op het einde van de oorlog een heus militair vliegveld herbergde. Startende en landende vliegtuigen, het monteren van bommen onder de vleugels en het soldatenleven op de grond werd op indrukwekkende wijze in levende beelden op het grote witte filmdoek getoverd.

Mevrouw Kroonenburgh van de Brabant Collectie Tilburg en mevrouw Bruggemans van het Brabants Historisch Informatie Centrum uit ’s Hertogenbosch hebben ons met veel enthousiasme geleerd hoe men verder ook thuis vanuit de makkelijke stoel (m.b.v. het alom aanwezige internet) zijn eigen familiegeschiedenis kan vervolmaken. Maar ook onze regio stamboomonderzoekers Cor Verberk, Harrie Hendriks en Peter Overbeek en Peter Kuppen die veel onderzoek doen naar de herkomst van monumentale panden hebben een grote bijdrage gehad in het slagen van dit evenement.

Wij (Heemschut Sint Huybert, Heemkundekring Felix Walter, Stichting Myllesheem, Heemkundevereniging ’t Amansheem, Stamboomcafé Senioren Hobby Centrum en Nederlandse Genealogische Vereniging Land van Cuijk en Ravenstein) zijn zeer te spreken over de welwillende medewerking die we mochten ondervinden van Myllesweerd en hun vrijwilligers. Kortom alle ingrediënten lijken erop te wijzen, dat dit in de toekomst nog eens dunnetjes kan worden over gedaan.