Mill is een mooie gemeente met veel bossen wandel- en fietspaden en niet te vergeten een aantal historische bouwwerken.
Helaas is er in de loop der jaren veel moois uit het Millse verdwenen. Denk hierbij aan het oude gemeentehuis, de oude MULO aan de Stationsstraat de oude pastorie en noem zo maar op.
Mill heeft ook een prachtig kerkgebouw, welke is gebouwd vanaf 1880 en in gebruik genomen is in 1888. Het is een bouwwerk in neogotische stijl en ontworpen door Christian van Dijk. In de volksmond kennen we de kerk als Willibrordus kerk. Het kerkgebouw is de plek waaromheen het dagelijks leven zich afspeelt, midden in het centrum, met zijn markante stompe toren van meer dan 50 meter hoog, van he verre zichtbaar en gewoon niet weg te denken op deze plek.
De kerk, een plek met veel herinneringen, een plek die emotie oproept, maar ook de plek waar vele Millenaren werden gedoopt, hun eerste communie deden, het vormsel, hun huwelijk werd voltrokken of van waaruit ze naar hun laatste rustplaats werden begeleid.
Maar diezelfde kerk begint letterlijk en figuurlijk scheurtjes te vertonen, de ontkerkelijking is de afgelopen 25 jaar in sneltrein vaart toe genomen. Nog één viering op zondagochtend met gemiddeld een honderdtal bezoekers. Zelfs tijdens kerst- en paasvieringen puilt de kerk niet meer uit. Ook het aantal uitvaarten loopt achteruit en jubilea of huwelijksvieringen komen nog slechts sporadisch voor. Een ontwikkeling die moeilijk te stoppen zal zijn, maar ook een ontwikkeling die financiële consequenties heeft en wat de rede ook is, het noopt wel tot keuzes.
Daar komt bij dat de kerk ook letterlijk scheuren begint te vertonen. Vooral de toren is nodig toe aan een grondige restauratie. Het voegwerk uit het bovenste deel is helemaal weg en alle zachtsteen ornamenten moeten worden vervangen. Ook de dakleien van het hoofdgebouw zijn totaal op, ze zijn zo dun als papier. Maar wie gaat dat alles betalen, een complete restauratie komt neer op minimaal 3 miljoen euro. Ja, de kerk is een rijksmonument, en inderdaad zijn er dan subsidie mogelijkheden, maar voor maximaal 50% en waar moet dan de rest van het geld vandaan komen?
De volgende vraag is in hoeverre het maatschappelijk verantwoord is om zoveel geld in een eventuele restauratie te stoppen, met de wetenschap dat de kerk “leeg loopt”. Of kunnen we misschien een andere functie bedenken voor dit markante gebouw zodat het uiteindelijk financieel op “eigen benen” kan staan en zijn er mensen in het Millse te vinden die bereid zijn om de “kar” te gaan trekken als het in de nabije toekomst aankomt op behoud van dit markante gebouw? Allemaal vragen die de komende tijd een antwoord zullen moeten krijgen.
Dit is ook de reden dat Stichting Ontdek Mill “de Nacht van Het Goei Leve” welke gepland staat op zaterdagavond 23 juni wil laten plaatsvinden in en om de kerk. De kerk wordt letterlijk en figuurlijk in het licht gezet om hiermee aandacht te vragen voor de TOEKOMST VAN HET MILLSE KERKGEBOUW, want het kan toch niet zo zijn dat onze kerk welke is gebouwd door onze voorouders en door hen met dubbeltjes en kwartjes is betaald er over 25 jaar als een vervallen ruïne bij staat?
Namens de locatieraad H. Willibrordus Mill
Frank van Lith
Gratis
Een Nacht van Een Goei Leven in en rond de St. Willibrorduskerk (met muziek, eten, drinken, lichtkunst, expositie en meer) is van 19:00 tot s’nachts 01:00 uur gratis toegankelijk. Maar het is ook mogelijk een VIP-‘kamerconcert' op grote hoogte in de kerk te boeken. Iedereen die dit durft mag dan ook via de binnenzijde de kerktoren beklimmen tot 50 meter hoogte vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het Land van Cuijk. VIP-deelnemers krijgen een ‘prive-kamerconcert' van een half uur op grote hoogte in de kerk, enkele drankjes en het winnende gerechtje van de receptenwedstrijd op een dak-leitje. Van elk verkocht arrangement, € 25,00 pp, geeft ontdek Mill de kerk €5,- voor een goed doel.
Meer
Wilt u meer weten of reserveren voor het speciale arrangement? Surf dan naar www.nachtvaneengoeileven.nl of mail Ad Berends op