Ronkende viertakten, snerpende tweetakten en de geur van raceolie. De ouderen onder ons kunnen het zich nog allemaal goed herinneren.
Wegraces op motoren werden vooral in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw op veel plaatsen in Nederland gehouden, ook in de regio Noordoost Brabant. In Uden, Oss maar ook in Mill konden de coureurs hun snelle motoren de sporen geven.
In Uden werd er gereden van 1966 tot en met 1971 en nog éénmaal in 1973. In Mill werden er door de uit de supportsclub van Henk van Kessel ontstane ‘Stichting Wegraces Mill’ en later ‘MSC Aldendriel’ vanaf 1972 tot en met 1976 wegraces georganiseerd op het circuit ‘De Spie’. Grote namen zoals: Wil Hartog, Boet van Dulmen, Jack Middelburg, Marcel Ankoné, Jan de Vries, Cees van Dongen en Kees van der Kruijs stonden hier aan de start. Het was echter vooral de plaatselijke favoriet – en wereldkampioen 50 cc 1974 – Henk van Kessel die de handen op elkaar kreeg en naar mooie overwinningen in Mill reed. Maar liefst zevenmaal wist Henk op zijn thuiscircuit een eerste plaats te behalen. Vijfmaal in de 125 cc, éénmaal in de 50 cc en ook éénmaal in de 250 cc. In 1976 was het doorgaan van de eerste lustrumraces onzeker i.v.m. een moeilijk te verkrijgen vergunning bij de provincie Noord-Brabant. Het gemeentebestuur maakte zich hard voor de motorsportwedstrijd en de vergunning kwam er alsnog. Deze wegraces zouden echter helaas wel de laatste in Mill zijn. De MSC Mill organiseert sinds 2009 onder de vlag van de HMV weer demoraces met oudere motoren in Mill zodat de motorliefhebbers opnieuw aan hun trekken kunnen komen.
In Oss werd er langer gereden. Vanaf 1967 tot en met 1975 door de NMB en later vanaf 1994 tot en met 2016 door de KNMV. De SAM organiseerde in 2018 en 2019 nog demoraces. Vooral de 24 uursraces, die vanaf 1969 tot en met 1975 op het Maashaven Circuit werden verreden waren vermaard. Het was een unieke monsterrace die veel publiek trok, ook motorsportliefhebbers uit Mill en omstreken. Tijdens de 24 uur van Oss kwamen naast de Nederlandse teams veel buitenlandse teams aan de start waaronder het fabrieksteam van Laverda uit Italië. Ondanks de sterke buitenlandse deelname wist de lokale Osse favoriet Tonny van Schijndel de marathonwedstrijd tweemaal op zijn naam te schrijven. Andere Brabantse winnaars waren: Kees en Harrie van der Kruijs uit Oisterwijk en Rinus van Kasteren uit Sint-Oedenrode. De 24 uur van Oss leeft nog steeds bij de motorsportliefhebbers die toentertijd met veel belangstelling de verrichtingen van de coureurs gade sloegen.
Onlangs is het complete verhaal van de 24 uur van Oss op papier gezet en is in boekvorm verschenen. Het boek is te bestellen bij de schrijver van het boek: Mari van Kasteren via een e-mail aan