Door Jos Janssen - Na vier seizoenen trainer Lucien Roeffen bij HBV Beers staat nu Koen van Berlicum (40) voor de groep. Koen komt over van DWSH’18, de fusieclub van Wilbertoord en Sint Hubert: “Ik had voor mezelf een duidelijke afweging gemaakt om daar te stoppen.”

Het afscheid was wel bizar mooi: “Ik wordt er nu nog emotioneel van als ik eraan terug denk. Met spandoeken en veel mooie woorden. Bij DWSH’18 staat nu een toffe groep, een vrij jonge groep. Ik vond dat het goed was dat er een nieuwe trainer kwam voordat het tussen ons misschien wat te gemakkelijk zou worden. En daarbij zocht ik zelf na drie prachtige jaren ook weer een nieuwe uitdaging. HBV speelde afgelopen seizoen in dezelfde klasse. Ik zag in die groep nog veel potentie zitten. Het ligt me wel om vanuit een hecht team naar resultaat te bouwen. Het bestuur van HBV onderschreef blijkbaar ook die gedachte, want ze hebben me aangenomen,” lacht de in Schaijk wonende trainer.

Trainersloopbaan

Koen was jeugdtrainer bij de Willy’s en bij JVC Cuijk: “Samen met Dennis Straatman hadden we de C1. Ik woonde nog in Wilbertoord en ben daarna teruggegaan naar de Willy’s. Daar drie jaar hoofdtrainer geweest. In de fusiecommissie gezeten om samen met sc Sint Hubert te gaan. We hadden voor die fusie aangegeven geen trainer uit Wilbertoord of Sint Hubert te benoemen. Maar drie jaar na de fusie en twee trainers verder ontstond toch de ruimte om bij het eerste trainer te worden. Ik heb bij DWSH een geweldige tijd gehad. Eerste seizoen via nacompetitie promotie niet gehaald, Tweede seizoen nacompetitie en wel promotie naar vierde klasse. Afgelopen seizoen was handhaving onze doelstelling. En dat is  meer dan prima gelukt.”

Team belangrijk

HBV Beers miste afgelopen juni promotie via de nacompetitie naar de derde klasse. “Vierde of derde klasse het was allebei goed geweest. Als je om promotie speelt moet je die proberen te pakken. Ik wil altijd winnen. Dat probeer ik ook over te brengen aan de spelers. Kan van alles bedenken maar als de spelers het niet oppakken en zelf de schouders eronder zetten lukt het niet. Het is belangrijk dat de motivatie ook uit de speler zelf komt. Ik steek ook geen energie in het feit dat spelers zijn gestopt of weggegaan deze zomer. De focus en inzet van mij gaat naar de spelers die er nu zijn. Samen als een echt team de wedstrijden in te gaan. De groep is nu 28 spelers groot. Ik vind het belangrijk om iedereen nu te zien trainen, wedstrijden te zien spelen. Daar gebruiken we ook de bekerwedstrijden voor. Vlak voor de competitie maak ik keuzes. En bepalen we wel onze doelstelling.” 

Vierde klasse

In het dagelijks leven is Koen directeur van de Dutch Beauty Group: “Wij zijn de op twee na grootste online en offline parfumerie van Nederland. Leveren aan veel ondernemers. Een drukke baan waarbij ik ook met een team aan resultaat werk. In mijn vrije tijd kan die passie ook kwijt bij het voetbal. In de vierde klasse kom ik mijn oude club DWSH’18 ook twee keer tegen. Ik kan je verzekeren: die wedstrijden wil ik met HBV gewoon winnen. Dan telt de rest of het verleden even niet”