Op zondag 6 oktober 2024 zal Mill het toneel zijn van de Brabantse Strade Bianche, de oudste graveltocht van Nederland. Deze uitdaging leidt deelnemers door natuurgebieden rond het dorp Mill, geïnspireerd door de Italiaanse Strade Bianche.

Sinds de eerste editie in 2014 heeft deze tocht een vast plekje in de harten van gravel-liefhebbers veroverd. Dit jaar belooft een bijzondere editie te worden met vernieuwde routes van 70 en 92 kilometer, waarbij de helft van de afstand bestaat uit uitdagende onverharde paden. Alle onverharde stroken zijn genummerd.  

De deelnemers verzamelen zich in de vroege ochtend voor de Brabantse Strade Bianche bij het Lagerhuis in Mill. De sfeer bij de start is gemoedelijk terwijl renners hun gravelbike of ATB controleren en nog een laatste kopje koffie pakken. Bij de start krijgen ze twee consumptiebonnen voor het festival na afloop. 

Het parcours voert de renners door enkele van de mooiste natuurgebieden van de regio. De tocht start bij het Defensiekanaal, waar de grindpaden langs de historische kazematten van de Peel-Raamstelling lopen. Vervolgens voert het parcours door Molenheide, een aantrekkelijk gebied tussen Mill, Wilbertoord en Wanroij. De smalle paden slingeren door het bos en over de heide, een test voor de behendigheid van de fietsers. Daarna bereiken ze de Staatsbossen van St. Anthonis. Hier worden de renners begroet door uitgestrekte heidevelden en dichte bossen, met goed onderhouden witte gravelwegen. Het volgende deel van de route brengt de renners naar De Vilt, een waterrijk natuurgebied bij Beugen, waar de oude loop van de Maas een sereen decor vormt. En na de Gasselse bossen bereiken de deelnemers Landgoed Tongelaar, waar een indrukwekkend kasteel uit de 9e eeuw omringd door landerijen de finale markeert. 

De finish is in een levendige, bijna festivalachtige sfeer. De muziek van Blaaskapel Toeternietoe zorgt voor een vrolijke noot, perfect om bij na te praten. De barbecue staat al aan en de deelnemers kunnen zich te goed doen aan een broodje hamburger of worst, terwijl ze een welverdiend drankje nuttigen. 

De Brabantse Strade Bianche is een niet te missen evenement voor elke fietsliefhebber, die houdt van onverharde paden in een mooi decor en klaar is om de strijd met de elementen aan te gaan. Ben jij er ook bij? Je kunt je aanmelden via de NTFU Fietssport pagina https://www.fietssport.nl/toertochten/55405/brabantse-strade-bianche-2024.