Hoewel het nog nauwelijks aan het weer te merken is, komt de zomer snel dichterbij. Wanneer het weer beter wordt en mensen meer buiten gaan leven zien wij dat het aantal meldingen van geluidsoverlast toeneemt.
Geluidsoverlast kan erg vervelend zijn, dus vandaar dat we er hier nog wat extra aandacht aan besteden en zo mogelijk overlast kunnen voorkomen.
Kijk uit met geluid
Geluidsoverlast kan een flinke bron van stress of ergernis zijn. De meeste klachten komen in het algemeen bij mooi weer ’s zomers, op plaatsen waar veel mensen dicht bij elkaar wonen. Een veel gehoord misverstand is dat je tot tien uur ’s avonds zo veel geluid mag maken als je zelf wilt. Geluidsoverlast kan zich in vele vormen aandienen, weet wijkagent Renske van Dijk “Een feest bij de buren, een klussende flatbewoner die tot laat in de nacht aan het boren is, een blaffende hond of te harde muziek. Wanneer anderen echt last hebben van (te) hard geluid, kan er al sprake zijn van geluidsoverlast.”
Wat kunt u zelf doen?
“Bij deze vormen van geluidsoverlast, waarbij u de veroorzaker kent, kunt u het in veel gevallen prima zelf oplossen door uw buren erop aan te spreken en eventueel afspraken te maken. Meestal leidt dit tot een oplossing”, aldus de wijkagenten. Lukt dit niet, dan kunt u de politie bellen.
Anders ligt het wanneer de overlast veroorzaakt wordt door groepen jongeren op knetterende brommers bij u in de buurt, vertelt de wijkagent. “Om te voorkomen dat u als klager tot zondebok wordt verklaard, kunt u in zo’n geval natuurlijk ook onmiddellijk contact opnemen met de politie via 0900 - 88 44.”
Boete of inbeslagname geluidsapparatuur
Bij een eerste melding wordt de veroorzaker van de geluidsoverlast meestal gewaarschuwd, tenzij er sprake is van extreme vormen van geluidsoverlast. Dan kan er proces-verbaal worden opgemaakt, waarbij een boete opgelegd wordt. Bij herhaling kan zelfs de geluidsapparatuur in beslag worden genomen en bepaalt justitie de hoogte van de boete. Wijkagent Renske van Dijk: “Maar liever laten we het niet zo ver komen en doen we een beroep op U. Houd een beetje rekening met elkaar: kijk uit met geluid.”
Uw wijkagent
Meer informatie of contact met de wijkagent Mill en Sint Hubert?
Ten slotte
Naar aanleiding van ons artikel van vorige maand over de toename van diefstallen van o.a. zitmaaiers uit garages en schuren in onze gemeente wil ik U bedanken voor het melden van verdachte situaties en verdachte voertuigen (bussen). Mede dankzij deze meldingen hebben we inmiddels meerdere gestolen goederen bij de rechtmatige eigenaren kunnen terugbrengen, hebben we meerdere aanhoudingen kunnen verrichten en zijn meerdere voertuigen in beslag genomen. Wij hopen dat u blijft melden. Het helpt!