Veel kleine dorpen, kernen en gemeenten staan voor een nieuwe uitdaging: De mensen in het dorp worden ouder en het aantal bewoners neemt af, winkels sluiten, het culturele aanbod wordt minder.
Veel jonge mensen zien hun toekomst in de steden. Kortom, het dorp verliest zijn voorzieningen en levendigheid. Om dit tij te keren is het project Krake opgezet. Hierin gaan Nederlandse en Duitse kleine dorpen bij elkaar in de keuken kijken onder begeleiding van experts van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) maar ook van diverse scholen uit Duitsland. Bij het project zullen ca. 40 Nederlandse en Duits dorpen betrokken zijn. De Dorpsraad Langenboom is betrokken bij dit project en heeft samen met 2 Nederlandse en 3 Duitse kleine kernen deelgenomen aan een deelproject.
Dorpendag in Langenboom
Op zaterdag 23 februari waren de 5 dorpen uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in Langenboom. Ook wij als Langenboomse politieke vertegenwoordiging waren uitgenodigd. De aftrap van de dag werd gedaan door onze burgemeester Antoine Walraven. Waarna Toon Ermers namens de Heemkunde een kijkje gaf in de historie van Langenboom. Hoe we zijn begonnen met een paar boerderijen en een klooster en zijn uitgegroeid tot het dorp wat Langenboom nu is. Vervolgens gaf Paul Vogels namens de Dorpsraad aan welke stappen er de laatste jaren zijn gezet. En voor de nabije toekomst werd het woord gegeven aan Bart Meulepas en Ivonne van der Horst namens Eigen Kweek. Zij lieten duidelijk zien waar je als klein dorp groot in kunt zijn. Veranderingen niet zien als bedreiging maar juist als nieuwe kansen. Met als voorbeeld de beweging die nu in het dorp is ontstaan nadat het bericht van verdwijnen van de laatste kroeg van Langenboom naar buiten is gekomen. Onder leiding van Eigen Kweek en ondersteuning van de Dorpsraad, zijn diverse verenigingen en stichtingen benaderd om de kansen die ontstaan met elkaar op te pakken.
Hoe nu verder?
Dit was de laatste dorpendag in het project. Er zijn diverse contacten gelegd die nuttig zijn voor de toekomst. Wat vooral opviel die dag was hoe buitenstaanders kijken naar ons dorp en met name naar onze mentaliteit. Men was zeer onder de indruk van hoe zaken met veel enthousiasme en gedrevenheid opgepakt worden. De initiatieven komen vanuit de inwoners zelf. Op het moment dat ze weten wat ze willen, gaan ze in overleg met bijvoorbeeld de gemeente om te kijken hoe dit gezamenlijk te realiseren.
VKP, Anne Derks en Anita Straatman