Het beroep van de één valt vaak niet of nauwelijks te vergelijken met het beroep van de ander op een familiefeestje. Denk aan het verschil tussen een accountant en een docent in het basisonderwijs. Toch hebben veel mensen een beeld bij het werk van de ander. Wanneer je een overzicht met vacatures in Nijmegen bekijkt, zal je niet direct van ieder beroep weten wat het inhoudt. Weet jij bijvoorbeeld wat een boomchirurg doet? Of wat te denken van een porder? In dit artikel lees je meer over de meest opmerkelijke beroepen, waar je zeer waarschijnlijk nooit eerder van gehoord hebt. Overigens geldt voor veel van deze vacatures dat je ze niet snel tegen zal komen in de overzichten met beschikbare functies.
Aan het werk als boomchirurg
De naam van het beroep boomchirurg verklapt al enigszins wat het beroep inhoudt: een boomchirurg zorgt dat een boom een ziekte overleeft. Zie het als een dokter voor bomen! Een boomchirurg weet ontzettend veel over bomen. Het maakt dat iemand met dit beroep in kan schatten hoe oud een boom is, hoe lang deze nog te leven heeft en welke gevaren de boom kan vormen voor diens omgeving.
Porder is een beroep wat niet meer bestaat
Het beroep porder zal je niet meer tegenkomen tussen de vacatures die je online vindt. Dit beroep bestaat namelijk niet meer! In het verleden was een porder iemand die in de verschillende dorpen en steden langs de deuren ging in de ochtend. De porder maakte de mensen wakker door op het raam te kloppen of aan te bellen, voor zover dat mogelijk was. In het verleden had je geen wekker, waardoor de porder zorgde dat je op tijd op het werk verscheen.
Onderwaterlasser leeft onder het wateroppervlak
Vind je het leuk om te duiken en houd je van de wereld onder het wateroppervlak? In dat geval kan het beroep van een onderwaterlasser echt wat voor jou zijn. Bij dit beroep zit je dagelijks minimaal drie tot vier uur in het water, veelal op een diepte van drie tot vijf meter. Mensen met dit beroep zorgen voor reparaties aan metalen constructies. Denk bijvoorbeeld aan kleine reparaties aan boten. Een boot is niet eenvoudig uit het water te tillen. Voor het beroep hoef je geen jarenlange opleiding te volgen. Al na een jaar mag je jezelf een onderwaterlasser noemen na het succesvol afronden van de opleiding.