Het ontstaan van een nieuwe gemeente en de wens van koepel NLPO om kleinschalige lokale omroepen samen te voegen tot streekomroepen heeft geleid tot oprichting van de Stichting Streekomroep Land van Cuijk.
Vanaf 1 januari 2022 gaat nieuwe omroep onder de naam Omroep Land van Cuijk van start. De zendmachtiging volgt naar verwachting in het voorjaar. Daarover moet eerste de nieuwe gemeenteraad een advies uitbrengen aan het Commissariaat voor de Media.
De nieuwe omroep ontstaat door samenvoeging van de twee bestaande Lokale Omroepen, te weten LOM (Lokale Omroep Mill, werkgebied gemeente Mill en Sint Hubert) en de ‘oude’ Omroep Land van Cuijk (met als werkgebied de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave en Sint Anthonis). LOM vierde afgelopen jaar het 33-jarig bestaan. Omroep Land van Cuijk is in 2016 ontstaan na een fusie tussen Peelstar FM (Sint Anthonis), BLOS (Boxmeer) en Rivierstad (Grave en Cuijk).
De hoofdstudio van Omroep Land van Cuijk komt in Cultureel Centrum Myllesweerd in Mill. Dit is de plek van de huidige radio- en televisiestudio van LOM. Deze ruimte wordt in de eerste week van januari verbouwd. Zo kan de omroep up-to-date met de laatste technieken en meubilair een nieuwe start te kunnen maken. Op termijn wordt nog wel gedacht aan kleinere satellietstudio in Boxmeer.
“De schaalvergroting tot één grote omroep in de nieuwe gemeente Land van Cuijk komt exact overeen met de wensen van de NLPO, de koepel van lokale en regionale omroepen”, zegt Lowie Althuizen uit Boxmeer, de kersverse voorzitter van Omroep Land van Cuijk. “Wij voldoen hiermee volledig aan die wens van de NLPO en zijn er klaar voor om het door het Commissariaat voor de Media vereiste Lokaal Toereikend Media-Aanbod (LTMA) te beiden op radio, tv, internet en social media.”
“Een nieuwe uitdaging met een grotere club vrijwilligers. Vooral de laatste tijd heb ik gezien dat vrijwilligers ondanks veranderingen blij zijn om aan de slag te gaan in de nieuwe organisatie. Het enthousiasme is groot. Wij laten zien dat het kan om mooie uitzendingen op radio en televisie te maken. De verkiezingsdebatten, de uitzendingen tijdens de verkiezingsdag, maar ook de afscheidsavond van de omroep in Mill bewijzen de professionaliteit van de vrijwilligers. Zij hebben laten zien dat ondanks alle beperkende maatregelen door corona er toch chemie is ontstaan tussen de beide omroepen.”
Eveneens als bij de huidige twee omroepen, werken alle medewerkers geheel en alleen op vrijwillige basis.
Mayke Selten-van den Elzen, de huidige voorzitter van LOM, is vol lof over de grote inzet en passie van de vrijwilligers. “Onze mensen hebben een bijzondere hobby, radio en televisie maken. Iets wat ze met heel hun ziel en zaligheid uitoefenen. Ondanks een groter werkgebied willen onze vrijwilligers zonder uitzondering door in de nieuwe omroep. Dat zegt wel wat.”
Doelen blijven volop bestaan bij de ambitieuze omroep, beseft de Millse Selten-van den Elzen. “In de naaste toekomst zullen wij opnieuw moeten laten zien dat wij er als omroep toe doen. Verder proberen wij andere doelgroepen aan te trekken om aan te haken, als kijkers, maar ook als vrijwilligers. Zo maken jeugd en jongeren anders gebruik van media, dan andere (oudere) leeftijdsgroepen. Die jongere generaties hopen wij ook te bereiken. Denk bijvoorbeeld aan podcasts die ze kunnen maken en bij ons op de tv verschijnen.”
Corné Kremers uit Mill is zo’n enthousiaste programmamaker. Voor zowel radio als televisie bij de LOM. Hij gaat met verve door in de nieuwe omroep. Zijn politieke programma Regelkevers is straks te horen op donderdagavond en Het 12Uurtje (met Tom Raaijmakers) is een lunchprogramma op zondagmiddag op de radio. “Het zal een klus worden om alle 33 kernen de aandacht te geven die ze verdienen. Doel is om het echt lokale gevoel op radio en televisie te blijven brengen. In Mill zijn wij daarin geslaagd, maar dat zal ook in een groter verband de grote uitdaging zijn. Ik heb er wel vertrouwen in, dit gaat lukken.”
Roger van Bracht uit Vianen is programmamaker bij de radio van ‘oude’ Omroep Land van Cuijk. Tijdelijk is hij hoofdredacteur bij de radiotak. Hij presenteert iedere vrijdagavond VIP Dance Classics. In de nieuwe programmering gaat ook dit programma door bij de nieuwe omroep. “Als jongen van 18 maakte ik al radio”, vertelt hij. Samen met Herman van Gaal van LOM heeft hij het programma voor de nieuwe omroep samengesteld. “Wij hebben gesprekken gevoerd met zo’n dertig radiomakers en ze gaan allemaal door. De sfeer is positief. Wij hebben al wat over en weer gesnuffeld aan elkaar. Ik concludeer dat wij vol enthousiasme aan de slag kunnen gaan.”
Telebingo is een eveneens een blijvertje. Voor dit spelprogramma op televisie worden iedere uitzending 150 kaarten verkocht, die voor de omroep een mooie sponsorbijdrage oplevert.