Door Elly Meijnders - In de week van 3 t/m 24 juni wordt door Platform Toegankelijk Mill (voorheen PGM) een campagne georganiseerd om de burgers zelf de toegankelijkheid te laten schouwen van trottoirs en voetpaden in de dorpen Wilbertoord, Sint Hubert, Langenboom en Mill.
Gasten
Corné Kremers, Elly Meijnders en Guus Fonteijn hebben vijf gasten ontvangen voor podcasts over dit onderwerp. Deze keer schuift Cees Berends, o.a. voorzitter van Stichting Aldendrielpark, aan tafel. Corné vraagt Cees iets te vertellen over dit werk.
Cees is altijd beslist: “We moeten er natuurlijk voor zorgen dat het park aantrekkelijk blijft voor bezoekers en gebruikers. Zo hebben we net het Lieveheersbeestje in een tegel gezet. Maar toegankelijkheid is voor mij een breed begrip, maar daar heb je gelijk in, maar wel belangrijk voor mensen”.
Corné: “Ik denk terug aan je tijd als wethouder. Hoe lag de aandacht van wethouders en ambtenaren toen bij toegankelijkheid?”
Cees: “Nou, ze kwamen met een lijst van dingen die ze al gedaan hadden. Ik kwam met een lijst van 101 dingen die we nog moesten doen. Die lijst moest korter gemaakt worden, dingen moesten worden opgelost. De koe bij de horens pakken, noem ik dat. Actie ondernemen. Ja, dat was even andere koek!”
De andere deelnemers aan het gesprek lachen. Guus: “Ik weet nog dat er blokkades waren vanaf Pantein tot in het dorp. Jij en ik hadden daar contact over, we hebben dat gesignaleerd en prompt werden er paaltjes neergezet”.
Cees: “Om nog even terug te komen op het park, we gaan nu als stichting meer beheren. Als je namelijk orde hebt, krijg je lastiger wanorde. Maar je connectie met de gemeentelijke ambtenaren en politiek moet goed zijn. Goed, soms loop ik alvast vooruit met iets uitvoeren...“. Nog meer gelach.
“Onkruid laten we dood groeien. We maken organische, ronde vormen in het park. Daar hou ik van, van gebogen natuurlijke vormen. Als je een beperking hebt? Dan zou ik zeggen, leg je pad rechtstreeks naar de voordeur, niet via een ronde vorm”, aldus Cees.
Guus vraagt: “Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen meewerken, zelf gaan nadenken over wat ze doen?”
Cees: “Je moet ze er gewoon op wijzen. Vragen: wat is de reden dat u dit doet? En als er niets uitkomt, dan gewoon steviger aanspreken. En het beste is als mensen zelf met ideeën komen. Maar niet alles lost zich op, Guus. Zo zou er meer ruimte tussen geparkeerde auto’s moeten komen. De praktijk is toch altijd anders”, beslist Cees.
Beluister het hele interview via de Neije Krant Podcast. Deze is via alle podcastproviders of podcast-apps te beluisteren. Ook kan dit via de Podcastpagina op www.inmill.nl.