Wil je groeien als ondernemer, dan is het belangrijk om kansen te pakken. Vooruitdenken speelt daarbij een grote rol. Tegelijkertijd is het belangrijk om na te denken over risico’s waar je bedrijf mee te maken heeft en die in de toekomst voor problemen kunnen zorgen.

Door die risico’s te identificeren en af te dekken, kun je de toekomst van je bedrijf een stukje zekerder maken. Het afdekken van die risico’s doe je met zakelijke verzekeringen. In dit artikel bespreken we een paar belangrijke.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer is het belangrijk om geld opzij te zetten. Een ‘buffer opbouwen’, noemt men dat ook wel. Zo’n buffer kan heel belangrijk zijn. Bijvoorbeeld als je in de toekomst niet meer kunt werken, doordat je ernstig ziek wordt, een blessure oploopt of invalide raakt door een ongeluk. In die gevallen kun je als ondernemer niet bij de overheid terecht voor een uitkering. Dat is misschien wel een van de grootste risico’s die je loopt als ondernemer. 

Tegen dit risico kun je jezelf beschermen met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij het afsluiten van deze verzekering kies je voor een bepaald verzekerd bedrag. Raak je (deels) arbeidsongeschikt, bijvoorbeeld door een van de oorzaken die we eerder noemden, dan kun je je wenden tot je verzekeraar voor een uitkering. Je krijgt dan maandelijks het verzekerd bedrag uitgekeerd. Zo kun je je rekeningen blijven betalen en voorkom je dat je in (grote) financiële problemen komt.

Goederenverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die je als ondernemer voor jezelf afsluit. Met die verzekering creëer je een vangnet voor jezelf. Maar het is ook belangrijk om bepaalde vangnetten voor je bedrijf te creëren. Zo voorkom je dat het opeens veel slechter gaat met je bedrijf door een onvoorziene gebeurtenis.

Neem bijvoorbeeld de goederenverzekering. Een andere naam voor deze verzekering is de voorraadverzekering. Die naam zegt het eigenlijk al: met deze verzekering bescherm je je bedrijf tegen de kosten van schade aan je voorraad. Dat is belangrijk, zeker als je bijvoorbeeld een (kleine) webshop runt.

Zonder voorraad is het namelijk moeilijk om nog geld te verdienen. Sluit je een voorraadverzekering af, dan kun je bij bepaalde vormen van schade rekenen op een vergoeding van je verzekeraar. Met die vergoeding kun je snel weer nieuwe voorraad inkopen en ben je binnen niet al te lange tijd weer operationeel. 

Gebouwenverzekering

De laatste verzekering die we willen bespreken, is de gebouwenverzekering. Deze is eigenlijk alleen relevant voor bedrijven die een eigen bedrijfspand hebben. Het laatste wat je wilt, is dat dit pand schade oploopt. Als de schade aan het pand groot is, dan heb je niet alleen te maken met grote kosten voor herstel, maar je bedrijf komt ook een tijd stil te liggen. In die tijd komt er geen geld binnen, maar blijven de rekeningen gewoon doorlopen. Met een gebouwenverzekering gaat je verzekeraar voor je op zoek naar een tijdelijk vervangend pand. Lukt dat niet, dan betaalt je verzekeraar je en bepaalde huur voor je huidige pand. Zo blijven er inkomsten binnenkomen en kun je de rekeningen blijven betalen.