Op zaterdag 29 juni 2024 werd tijdens een gezellige bijeenkomst in het gastvrije De Wester in Mill het certificaat voor toegankelijkheid uitgereikt aan Rob Vloet, coördinator van de Wensbus Welzijn Ouderen Mill, door Mieke van de Kolk, secretaris van het Platform Toegankelijk Mill.

Het certificaat is een erkenning voor de inzet en toewijding van alle vrijwilligers en betrokkenen bij de Wensbus. Zij zijn de sleutelfiguren op weg naar participatie en gelijkwaardigheid. Hun bijdrage zorgt ervoor dat mensen met een beperking en kwetsbare ouderen actief kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij.

Erkenning

Guus Fonteijn, voorzitter van het Platform Toegankelijk Mill, gaf aan dat het certificaat is bedoeld als erkenning voor verenigingen, stichtingen, bedrijven, organisaties en groepen die op een positieve wijze een belangrijke rol spelen in het bevorderen van toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de samenleving. Het fungeert tevens als stimulans voor anderen om zich eveneens in te zetten. Guus benadrukte dat het Platform inmiddels bij veel van de aanwezigen bekend is door haar activiteiten gericht op het creëren van obstakelvrije voetpaden, activiteiten voor mensen met een beperking en de toegankelijkheid van gebouwen en openbare ruimtes.

Rolstoeltoegankelijke Wensbus

De rolstoeltoegankelijke Wensbus haalt eenzame, kwetsbare ouderen vanaf 55 jaar en mensen met een beperking, eventueel onder begeleiding, uit hun isolement. Het is belangrijk voor deze doelgroep dat de Wensbus efficiënt en goedkoop vervoer kan aanbieden, volledig verzorgd door vrijwilligers. De bus wordt ingezet voor bezoeken aan het winkelcentrum/markt, Zorgboerderij De Horst, De Huiskamer, dagbesteding, en voorzieningen als fysiotherapie, huisarts enz. Daarnaast kunnen onder begeleiding uitstapjes worden gemaakt, zoals een bezoek aan een museum, horeca of een zelf georganiseerde activiteit. Vervoer kan individueel maar ook met een groepje. De bus biedt ruimte aan maximaal acht personen, maar bij gebruik van een rolstoel aan zeven personen.

Samenwerking Nationaal Ouderenfonds en Welzijn Ouderen Mill

In zijn reactie namens de vrijwilligers vertelde Rob Vloet dat het idee van een soort Wensbus al in 2007 door de vrijwilligers van de Stichting Ouderenbeleid Regelen Mill (STORM)  als aanbeveling naar voren is gebracht. Na jaren trekken en sleuren is op initiatief van Welzijn Ouderen Mill, in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds, in 2017 de Wensbus gerealiseerd en niet meer weg te denken.

Na afloop van de uitreiking werden onder het genot van een drankje nog vele herinneringen opgehaald over de lange weg die de Wensbus moest gaan en het succes en belang van de Wensbus.

Iedereen doet mee!

Door een toegankelijke samenleving kan iedereen met een beperking desgewenst ook zelf actief deelnemen. Hierdoor zal ook de leefbaarheid verbeteren. Want zelf de vrije keuze hebben om zelfstandig al dan niet te participeren in de eigen woon- en leefomgeving klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het voor mensen met een beperking beslist niet. Als we zeggen 'Iedereen doet mee' betekent dit dat iedereen meedoet voor zover hij dat kan en wil, juist omdat we rekening houden met de verschillen tussen mensen.

Voor meer informatie:

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Mieke van de Kolk (secretaris)
Guus Fonteijn (voorzitter) 06-22552427
Website: www.toegankelijklvc.nl