In 2023 zijn de kosten voor autoverzekeringen in Noord-Brabant met meer dan 6% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Volgens onderzoek van Geld.nl kostte de maandelijkse premie in 2022 ongeveer 71 euro, terwijl deze in 2023 bijna 76 euro bedraagt. Dit komt neer op een jaarlijkse stijging van 53 euro.

Hierdoor liggen de kosten voor een autoverzekering in Noord-Brabant nu boven het landelijke gemiddelde van ongeveer 74 euro per maand. Dit maakt Noord-Brabant de op één na duurste provincie voor autoverzekeringen in Nederland.

Hoge criminaliteit leidt tot hogere premies in Noord-Brabant

De stijging van de autoverzekeringspremies in Noord-Brabant is voornamelijk toe te schrijven aan een toename in criminaliteit rondom auto's. Het aantal auto-vernielingen is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met 6% gestegen. Verzekeraars zien dit als een risico en verhogen daarom de premies om de toegenomen schadeclaims te dekken.

Regionale verschillen met autoverzekering Noord-Brabant

Noord-Brabant heeft nu de op één na hoogste autoverzekeringspremie van alle provincies. Drukke regio's zoals Noord-Brabant hebben meer verkeer en criminaliteit, wat het risico op autoschade verhoogt en dus de premies opdrijft. Zuid-Holland heeft de hoogste gemiddelde maandpremie van ruim 81 euro, terwijl Friesland met bijna 57 euro per maand de goedkoopste provincie is voor autoverzekeringen.

Toename in allrisk verzekeringen

Een opvallende trend in 2023 is de toename van het aantal automobilisten dat kiest voor een allrisk autoverzekering. Ongeveer 47% van de autobezitters koos voor deze uitgebreide dekking, tegenover 36% in 2022. Deze keuze wordt mede gedreven door de financiële onzekerheid onder consumenten, aangezien een allrisk verzekering bijna alle schades aan de eigen auto dekt.

Tip! Ga je autoverzekering vergelijken op Geld.nl en vind direct de goedkoopste autoverzekering die het beste past bij jouw situatie. Zo bespaar je gemiddeld € 237 op je autoverzekering per jaar!