Op zaterdag 7 september is in Oeffelt het eerste universele bermmonument worden onthuld op de plaats van het tragische ongeval waarbij Chris en Jamilla op 12 juni 2022 om het leven kwamen.

Dit bijzondere kunstwerk, ontworpen door beeldend kunstenaar Nadia Gonegai, wordt kosteloos aangeboden door Stichting ooOdrie uit Mill en markeert een nieuwe benadering van herdenken en verkeersveiligheid in Nederland.

Noord-Brabant heeft al jaren de twijfelachtige eer om bovenaan te staan wat betreft het aantal dodelijke verkeersongelukken. Het is dan ook geen toeval dat het eerste universele bermmonument juist hier wordt geplaatst. Waar nabestaanden vaak spontaan een gedenkplek creëren na een fataal ongeval, leidt dit helaas vaak tot gevaarlijke situaties. Stichting ooOdrie wil met dit doordachte en tijdelijke monument een veiliger en meer betekenisvolle manier bieden om verkeersslachtoffers te herdenken.

“Het is belangrijk om een plek van troost en verbondenheid te hebben, zonder dat dit nieuwe risico's met zich meebrengt,” zegt Albert Roelen, voorzitter van Stichting ooOdrie. “Met dit universele monument bieden we een respectvolle en veilige manier om te herdenken. Het is ons doel om zowel de emoties van nabestaanden als de praktische overwegingen van gemeenten en provincies te respecteren.”

Het ingetogen en krachtig bermmonument, biedt een plek voor rust, reflectie en herinnering aan verloren dierbaren.

De bermmonumenten worden gemaakt in samenwerking met Lumiejére, een inventieve dagbesteding voor jongeren met autisme of ADHD. Deze samenwerking biedt hen de kans om via hun creatieve talenten bij te dragen aan een betekenisvol project.

Het ontwerp, een ingedeukt kussen met een persoonlijke plaquette, symboliseert de rust en de onherstelbare deuk die een verlies veroorzaakt. Het kussen is in een beton- of roestlook mogelijk. Een klein informatiezuiltje met de Brabantse vlag bevat een QR-code die leidt naar de (digitale) persoonlijke pagina waar nabestaanden hun verhaal kunnen delen. 

De onthulling vond plaats op 7 september om 10:30 uur, waar Albert Roelen namens Stichting ooOdrie het monument heeft aangeboden. De stichting blijft afhankelijk van donaties om deze waardevolle bijdrage aan de samenleving voort te zetten. Giften zijn dan ook van harte welkom.

Contactinformatie:
Albert Roelen
Voorzitter Stichting ooOdrie
06-5245 8995
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.