In het kader van 80-jaar Bevrijding van Sint Hubert wordt een groot kunstwerk gemaakt door alle inwoners uit Sint Hubert rondom het thema Vrijheid. De komende weken gaan ook alle leerlingen van Basisschool De Schare en deelnemers van ontmoetingscentrum De Zorgschakel gezamenlijk aan de slag voor een bijdrage aan dit kunstproject.

Het kunstwerk bestaat uit vele glasplaatjes die individueel versierd zijn door de inwoners, leerlingen en deelnemers van de Zorgschakel waarbij elk plaatje een unieke uiting van vrijheid weergeeft. Elk glasplaatje vertelt zijn eigen verhaal en draagt bij aan het grotere geheel van het kunstwerk. De samenwerking tussen de school en de Zorgschakel is een belangrijk onderdeel van het project waarbij jong en oud verhalen delen waardoor waardevolle gesprekken ontstaan.

Het project wordt begeleid door kunstenaar Marian Govers-Jilesen uit Sint Hubert. Met haar kennis en creativiteit helpt zij de deelnemers om hun ideeën te vertalen naar de glasplaatjes en er hun eigen unieke werk van te maken. Het kunstwerk krijgt een jaar lang een mooie plaats in het dorp en dient als een herinnering aan de bevrijding van Sint Hubert en het samen vieren van de vrijheid. De feestelijke onthulling vindt plaats op maandag 5 mei 2025 waarbij het hele dorp wordt uitgenodigd.

“We willen met dit kunstwerk niet alleen stilstaan bij de bevrijding, maar ook bij de waarden van vrijheid en verbondenheid,” zegt Rosie Lelivelt, projectleider. “Het is geweldig om te zien hoe kinderen en ouderen samenkomen om iets te creëren dat zoveel betekenis heeft.”

Leerkracht Ilse van den Broek van de basisschool is enthousiast over het project: “Dit is een unieke kans voor onze leerlingen om op een creatieve manier stil te staan bij het thema vrijheid. Het is niet alleen een les in geschiedenis, maar ook in samenwerken, leren van anderen en het waarderen van de vrijheid die we vandaag de dag hebben. Dit project past goed in onze visie op het onderwijs. Dat we dit samen met de deelnemers van de Zorgschakel doen, maakt het extra bijzonder.”