Rens Hubers ontmoet 'Tegenliggers' tijdens zijn wandelingen en fietstochten. Hij maakt een praatje met hen en zet ze op de foto. Wie zijn die tegenliggers? Dat is regelmatig te zien in deze rubriek.

Als ik in de Maurik wandel komen bij het Mariakapelletje Jan Bongers en zijn dochter Lianne aanrijden op een duofiets.

De laatste tijd maken ze regelmatig samen een tochtje op deze fiets, die ze lenen bij de Langenboomse Zorg Coöperatie. “Echt een uitkomst voor ons pap,” zegt Lianne, “zo kunnen we er mooi op uit langs allerlei bekende plekjes in de omgeving, zoals vandaag door de Maurik en de Kammerberg."

Jan is geboren op 29 september 1929 aan de Dorpsstraat in Langenboom vlak naast het huis waar hij sinds bijna 65 jaar met zijn vrouw Pieta woont en waar hun 3 kinderen Theo, Ine en Lianne zijn geboren. Ine woont nu in Uden en Theo en Lianne zijn in Langenboom gebleven. Jan en Pieta hebben 1 kleinzoon en 4 kleindochters.

Morgen gaat Jan zijn 95e verjaardag vieren, samen met Pieta en de kinderen en kleinkinderen met hun partners. “Mooi om mee te mogen maken”, zegt Jan. “Maar er is ook veel veranderd”, zegt hij, “want heel veel mensen die wij goed kenden en contact mee hadden zijn er al niet meer”.

Jan heeft in Langenboom jarenlang een eigen verzekeringskantoor gehad wat later is overgenomen door de Rabobank, waar hij tot zijn pensionering heeft gewerkt.

Een paar weken geleden zijn er nog een aantal collega’s van de bank bij Jan op bezoek geweest. “Dat was een mooie middag”, zegt Jan.

Het is nog niet lang geleden dat Jan nog wekelijks op de tennisbaan en de golfbaan was te vinden maar dat lukt nu niet meer. Des te mooier dat hij met de duofiets nog lekker naar buiten kan.

Nadat Lianne een kaarsje opgestoken heeft in het kapelletje fietsen ze weer verder richting de Kammerberg.

Rens Hubers