Tegenwoordig besteden kinderen minimaal een half uur (maar vaak nog veel meer tijd) per dag aan televisiekijken. En dan hebben we de andere beeldschermen nog niet eens meegeteld.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is dit zorgelijk (NJI) en daar sluiten wij ons bij aan. Daarom bespreken we in dit artikel verschillende manieren om kinderen te stimuleren om een actief en gezond leven te leiden.

Waarom is dit belangrijk?

Met de komst van al die elektronische apparaten brengen kinderen meer tijd achter beeldschermen door. Daardoor blijft er minder tijd over voor buitenschoolse activiteiten die gericht zijn op beweging. Dat kan gevolgen hebben voor de fysieke gezondheid. Denk aan overgewicht, een slechte gezondheid en mentale problemen. Vaak is er ook niet voldoende stimulans vanuit huis, omdat ouders zelf ook veel tijd met beeldschermen doorbrengen. En daarom is het belangrijk om in actie te komen.

Schermtijd beperken

Leg je kind uit waarom zoveel schermtijd niet goed voor hem of haar is. En maak vervolgens samen de afspraak om maximaal 1 tot 2 uur per dag aan schermen te besteden. Tijdens het eten staan er sowieso geen schermen aan (vanwege afleiding) en vlak voor het slapengaan ook niet meer. Dan kan het hormoon melatonine namelijk beter haar werk doen, waardoor kinderen (maar ook volwassenen) beter slapen.

Buitenspelen en sporten stimuleren

Moedig je kind aan om buiten te spelen en schaf daarvoor desnoods attributen aan, zoals trampolines, springtouwen en ballen. Buitenspelen is goed voor het kinderlichaam, maar ook voor sociale vaardigheden. Ga gezellig met je kind mee naar buiten of plan een uitje naar het bos, strand of de speeltuin om het nog leuker te maken. Zit je kind momenteel niet op een sport? Bespreek samen welke sporten hem of haar leuk lijken en plan dan proeflessen in. Hoe leuker kinderen sport vinden, des te gemotiveerder ze zijn om actief bezig te zijn. Verplicht sporten werkt vaak averechts, maak het daarom leuk en speels. Dat kan ook door samen te dansen of een uitdagend parcours uit te zetten.

Haalbare doelen stellen in de communicatie

Let erop dat je je kind(eren) uitdaagt, maar wel op een haalbare manier. Zo is minimaal drie keer per week buitenspelen voor een kind veel leuker en gemakkelijker uit te voeren dan elke dag verplicht 10.000 stappen zetten. Een doel stellen en hierover duidelijk communiceren kan helpen om kinderen uit te dagen en te motiveren.

Het goede voorbeeld geven

Let er ook op dat je het goede voorbeeld geeft aan kinderen. Als je hen verbiedt om langer dan een uur per dag te gamen of televisie te kijken, maar je zit zelf wel uren achter de laptop? Dan kan dat oneerlijk aanvoelen. Maar met geduld, creativiteit en een goede balans tussen structuur en spelen lukt het elke ouder om kinderen gezonder en actiever te laten worden!