We horen al best een tijd over e-steps, de elektronische versie van de tweewielers waarmee je makkelijk door het verkeer kan manoeuvreren. Een aantal jaar geleden was er best wat om te doen en zelfs de veiligheidsdiensten zoals de politie wisten niet zo goed wat ze ermee aan moesten.

De steps werden daarom illegaal verklaard, inmiddels is er regelgeving die een aantal van de steps aanwijst als ‘bijzondere bromfiets’. Als de step hieronder valt, is hij gewoon bruikbaar op de fietspaden. De steps zijn enorm populair geworden en zowel jongeren als volwassenen genieten ervan. Dit komt mede doordat de e-step sinds zijn introductie enorm is ontwikkeld en een veel langere range heeft dan eerst. Naast de verlengde ranges zijn de motoren krachtiger geworden en bovendien zijn ze ook nog eens goedkoper dan eerst.

De legaliteit van de step

Wanneer de step is aangemerkt als bijzondere bromfiets mag hij dus het fietspad, maar veel steps zijn nog steeds niet toegestaan. Dit komt doordat er missende regels zijn vanuit de Europese Unie, zo kunnen fabrikanten zoals Dualtron en Segway geen goedkeuring aanvragen voor de voertuigen. Inmiddels hebben steeds meer landen wel op nationaal niveau wetgeving aangemaakt, die veelal de e-steps toejuichen. In veel Europese steden zoals Wenen en Parijs zijn er daarom al jarenlang e-steps te vinden. Zorg bij aanschaf voor een legale e step, want een illegale kan in beslag worden genomen. Daarnaast kan er een boete van 360 worden uitgeschreven, plus eventuele schade kosten omdat je onverzekerd rondrijdt. Bij een goede verkoper kan je altijd vragen of de producent legitiem is. Je kan de step zien als een snorfiets, dit betekent dat de steps die tot 25 km per uur kunnen op het fietspad thuis horen, als de step harder kan (en is goedgekeurd) kan je ook op de rijbaan gaan. De elektrische steps hebben verder geen rijbewijs nodig maar je moet wel 16 zijn om ze te gebruiken.

Wat zijn de voordelen van e-step

Een e-step heeft ten opzichte van elektrische fietsen het grote voordeel dat het veel wendbaarder is. Vooral in de hectische stad is het fijn om wendbaar te zijn als je manoeuvreert, maar ook als je een stukje met de trein of tram wil kan je de e-step makkelijk meenemen. Daarnaast hebben de betere modellen lange ranges van wel meer dan 50 km, dus hoef je de step ook niet elke dag op te laden.