Heb je moeite om in slaap te komen? Dat kan erg vervelend zijn. Slaap is namelijk belangrijk voor je gezondheid. Gemiddeld heb je acht uur slaap nodig. Dit kan echter per persoon verschillen. Sommige mensen hebben minder slaap nodig dan anderen.

Je slaap heb je nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Slaap je vaker twee keer per week slecht? Dan heb je slapeloosheid. Dit kan betekenen dat je moeite hebt met inslapen en te vaak of te vroeg wakker wordt. De slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben, zoals spanningen en lichamelijke of psychische klachten. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je beter gaat slapen? Lees snel verder.

Creëer een fijne slaapkamer

Het is belangrijk om een comfortabele slaapkamer te creëren, zodat je goed tot rust kunt komen. Dit kun je doen door te investeren in goede kussens en een goed matras. Door het kopen van een fijn matras en goede kussen, zal je minder last hebben van lichamelijke klachten zoals nekpijn. Deze lichamelijke klachten kunnen je wakker houden en het is dus belangrijk om deze klachten weg te halen. Ook is het belangrijk om goede gordijnen te kopen, zodat het goed donker is in je slaapkamer. Daarnaast is het belangrijk dat je jouw slaapkamer alleen gebruikt om te slapen en niet voor werk of om televisie te kijken. 

Ontspannen

Deze tip heb je waarschijnlijk al vaker gehoord, maar is van groot belang. Probeer een uur voordat je gaat slapen te ontspannen en vermijd telefoongebruik of de televisie. Het licht van de televisie en je telefoon is niet goed voor je als je wilt gaan slapen. Probeer daarom op een andere manier te ontspannen. Bijvoorbeeld door te gaan wandelen of te lezen. Drink ook geen alcohol of cafeïne voordat je gaat slapen. Van cafeïne kom je moeilijker in slaap en door het drinken van alcohol kun je ‘s nachts vaker wakker worden. Slaap je niet goed omdat jij je zorgen maakt? Probeer dan de zorgen met anderen te bespreken, wellicht ben je jouw zorgen even kwijt. Dan kun je ook beter ontspannen.

Vast slaapritme

Het creëren van een vast slaapritme is ook belangrijk als je moeite hebt met in slaap komen. Ga je bijvoorbeeld te vroeg naar bed, dan duurt het wellicht langer om in slaap te komen. Ga je juist te laat, dan krijg je niet genoeg slaap en heb je moeite met uit bed komen. Door elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en rond dezelfde tijd op te staan creëer je een routine. Je lichaam raakt gewend aan de routine en je zult daardoor sneller in slaap vallen. Probeer daarnaast niet overdag te slapen. Een dutje overdag is namelijk niet goed voor je slaapritme en zal je ‘s avonds wakker houden.