Conventionele radiatoren functioneren op basis van het convectieprincipe. De opgewarmde lucht stijgt in dit geval op, koelt vervolgens af en daalt af naar de grond. Dit proces herhaalt zich, waardoor de warmte blijft circuleren. Infrarood verwarmingen functioneren echter op een andere manier.
Het is niet zozeer de lucht die verwarmd wordt, maar de objecten in de kamer die op een directe manier blootgesteld worden aan de stralingswarmte. Elementen zoals de vloer of het plafond nemen de infraroodstraling op en verspreiden deze door de kamer. Dit leidt tot een prettige warmte die associaties opwekt met de stralen van de zon.
Infrarood verwarmingspanelen als bijverwarming
Een infraroodverwarming leent zich uitstekend voor gecombineerd gebruik met de centrale verwarming. In een overgangsseizoen zoals de herfst of de lente zorgt een infraroodverwarming voor prettige kamertemperaturen die een gevoel van welzijn bevorderen. Infraroodverwarming is echter alleen doeltreffend wanneer de straling zich ongehinderd door de ruimte kan verspreiden. Let daarom op dat het infraroodpaneel niet bijvoorbeeld door grote meubels wordt bedekt.
In welke ruimtes is infraroodverwarming geschikt?
In ruimtes die gauw vochtig worden, zoals de badkamer, is een specifieke verwarmingstechniek noodzakelijk. Je dient hier rekening te houden met een grotere warmtevraag en een hogere luchtvochtigheid dan in andere kamers van het huis. Infraroodverwarming is daarom het beste verwarmingssysteem voor de badkamer. Het genereert snel warmte en houdt de luchtvochtigheid stabiel, waardoor je schimmel effectief voorkomt. Infraroodverwarming is eveneens een ideale toepassing voor de verwarming van kinderkamers. Bij infraroodverwarming is het namelijk gemakkelijk om de kamertemperatuur aan te passen aan de behoeften van de kinderen.
Geschikte aanvulling in gebouwen met optimale isolatie
Nieuwbouwwoningen of nieuwe panden zijn meestal volledig geïsoleerd, waardoor ze perfect zijn voor het toepassen van infraroodverwarming. Dankzij de uitstekende isolatie is de warmtevraag in nieuwbouw een stuk lager dan in oudere gebouwen, die meestal slechter geïsoleerd zijn. In nieuwe gebouwen zijn conventionele verwarmingssystemen vaak niet efficiënt meer. Infraroodpanelen zijn daarentegen zeer geschikt voor de aanmaak van net die extra nodige warmte.
Infraroodverwarming met thermostaat
Infraroodstralers laten zich eenvoudig bedienen met een handige thermostaat om de verwarming zo effectief mogelijk te maken. Deze slimme temperatuurregelaar zal de verwarming automatisch uitschakelen wanneer de gewenste temperatuur in de kamer is bereikt. Zodra de temperatuur daalt ten opzichte van de ingestelde temperatuur, activeert de thermostaat de infraroodverwarming opnieuw. Op deze manier is er uitsluitend sprake van elektriciteitsverbruik als er daadwerkelijk warmte wordt gegenereerd.