Mis je uitdaging bij je huidige baan of vind je het werk niet meer leuk? Dan is het wellicht tijd om een andere baan te zoeken. Een baan zoeken is voor vele mensen erg spannend. Er kan veel op je afkomen rondom het solliciteren.
Ga je bijvoorbeeld zelf op zoek op het internet naar een baan in Mill of de omgeving? Of ga je contact opnemen met een uitzendbureau om snel wat anders te kunnen vinden? Als je begint met solliciteren, moet je ook je cv en een sollicitatiebrief opstellen. Maar hoe maak je nou een goede sollicitatiebrief? En wat als je wordt uitgenodigd voor een gesprek? Hoe ga jij je daarop voorbereiden? Met de volgende tips weet jij wat je moet doen en kan verwachten.
Sollicitatiebrief en cv
Het schrijven van een sollicitatiebrief kan best lastig zijn, zeker als je niet heel sterk bent in brieven schrijven. Hoe moet je eraan beginnen? Vaak beginnen mensen met het opstellen van een cv. Daar moet natuurlijk je werkervaring, opleidingen en wat over jezelf op staan. Zorg ervoor dat de cv overzichtelijk is. In de sollicitatiebrief leg je vervolgens uit waarom jij bij het bedrijf wilt werken en wat voor werknemer je bent. Je sollicitatiebrief mag best een persoonlijke touch hebben. Ook is het belangrijk dat je enthousiast overkomt. Tegenwoordig vragen sommige bedrijven ook om een creatieve cv en sollicitatiebrief. Hier kun je goed op inspelen door de vormgeving net anders te maken. Solliciteer je bijvoorbeeld bij een bedrijf uit de horecabranche? Stel dan je cv en sollicitatiebrief bijvoorbeeld op als een menukaart.
Sollicitatiegesprek
De meeste mensen vinden het sollicitatiegesprek erg spannend. Dit is natuurlijk logisch, maar door je goed voor te bereiden komt het helemaal goed. Verdiep je daarom goed in het bedrijf en in de vacature. Laat zien dat je weet naar wat voor persoon ze op zoek zijn en dat jij dat bent. Bereid je daarnaast ook voor op de lastige vragen die zullen komen. Bedenk van tevoren waarom jij bij het bedrijf wilt werken, waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Benoem ook waarom je ergens minder goed in bent en op welke manier je daaraan aan het werken bent. Zo laat je zien dat je wilt groeien.
Stel zelf ook vragen
Naast dat je hun vragen moet kunnen beantwoorden, is het ook belangrijk dat je zelf vragen stelt. Zo laat je zien dat je geïnteresseerd bent in het bedrijf en de baan. Daarnaast wil je natuurlijk ook zelf meer over het bedrijf leren kennen. Je moet immers ook weten of de baan en het bedrijf bij je past. Je kunt bijvoorbeeld vragen waarom je gesprekspartner bij het bedrijf werkt, wat voor taken bij de baan hoort en wat de samenstelling van het team is. Zo kun je zelf een duidelijk beeld krijgen van de baan en ook het bedrijf waar je wellicht terechtkomt.