Eind jaren 40 van de vorige eeuw werd de begraafplaats aan de Hoogstraat gesloten en in 1973 werden enkele grafmonumenten geruimd, waaronder de door een smeedijzeren hekwerk omgeven tombes van de familie Kipp-Verstraaten en de familie Kipp-Daamen.
Theodoor Christiaan Kipp kwam, nadat hij 2 jaar werkzaam was geweest in de Rotterdamsche kliniek, in 1844 vanuit Schiedam naar Mill en werd aangesteld als vroedmeester en chirurgijn, een soort van arts, maar dan zonder universitaire opleiding. Mill had in die tijd slechte ervaringen met zijn voorganger, die men ook nog moest delen met Wanroij. Burgemeester Verstraaten vroeg dan ook aan de Gouverneur des Konings toestemming om deze arts te ontslaan en een nieuwe te benoemen.
Theodoor Kipp trouwde op 18 juni 1852 met Christina Hendrica Verstraaten, de dochter van Willem Verstraaten, burgemeester en bierbrouwer. In 1857 promoveerde hij als doctor medicinae aan de universiteit van Jena, een stad in Duitsland ten zuidwesten van Leipzig. Helaas bleef het echtpaar kinderloos en stierf Christina al in 1865. Theodoor liet in 1869 aan Beerseweg 10 een woning met koetshuis bouwen. Dit pand bestaat nu nog steeds.
Dankzij een goede samenwerking met de heemkundekring van Langenboom “Felix Walter” kreeg lange tijd geleden Myllesheem via Wim van Schayik een aantal documenten van Dr. Kipp onder ogen, zoals de bul uit 1857 met lakzegel, diverse foto’s, boeken en testamenten.
Het proefschrift van dokter Kipp ging vooral over het hart en dan met name over een ruis in het hart, dat hij “Nonnengereusch” noemde. Hij was een groot voorstander van de zogenaamde “zonnehuisjes”, die met de zon meedraaiden en een verblijf in zo’n onderkomen zou zeer helend werken bij tuberculosepatiënten. Er lag zelfs aan de Wanroijseweg achter de voormalige molen van Reijnen een terrein met de naam “Perceel Kipp”, waar een aantal van deze huisjes gestaan moet hebben. Hier staat nu Huize ‘t Buske. Zo’n huisje was in ieder geval goedkoper dan een verblijf in een kuuroord in Davos, hetgeen echter ook veel voorkwam.
Twee jaar na het overlijden van zijn vrouw hertrouwde dokter Kipp met Anna Daamen uit Berghem, de telg van een vermogende koopmansfamilie. Zij kregen twee kinderen, Willem en Anna, respectievelijk in 1868 en in 1869 in Mill geboren.
Dokter Theodoor Kipp kwam in 1872 al jong te overlijden en in het memoriam in het Boxmeersch Weekblad werd hij geroemd om zijn wetenschappelijke kennis, zijn heldere blik en zijn goedhartig en innemend karakter.
In 1873 werd Bart Anderegg als opvolger aangesteld voor de gemeente Mill (2200 inwoners), maar ook voor Escharen, Gassel, Haps, Beers en Wanroij, tezamen goed voor 6000 inwoners, waar geen arts werkzaam was.
Willem Kipp trouwde met Petronella Hoefnagels uit Schaijk en nam de bierbrouwerij in Megen over. Later ging hij in de politiek en bracht het tot Gedeputeerde in de Staten van Noord-Brabant. Anna Kipp trad in het huwelijk met Willem Jurgens, zoon van een boterfabrikant, wiens bedrijf later zal opgaan in Unilever.
Vorig jaar publiceerde “Myllesheem vertelt” de 14-delige serie “Het Weense meisje” over kinderen uit Oostenrijk, die net na de Eerste Wereldoorlog werden opgevangen om aan te sterken. Destijds hebben we ook een foto geplaatst van de vrouw van dokter Kipp en hun schoondochter Petronella Kipp-Hoefnagels, met daarbij twee evacués uit Wenen, die bij hen inwoonden.
In 1985 overleed op 91-jarige leeftijd de laatste nazaat van dokter Kipp, namelijk zijn kleindochter Anna Bernardina Jurgens. Uit haar nalatenschap heeft Wim van Schayik destijds de eerder beschreven documenten mogen ontvangen, alsmede ook een schilderij. Helaas weet niemand nu waar deze zijn gebleven. Bijgaande foto van Dr. Kipp is van een krantenknipsel uit De Koerier van 1999.
Bron: Henk van de Weem, auteur van een 5-delig feuilleton over Dr. Kipp uit De Koerier van 1999.
Geschreven door Marja Verheijen.