Ja hoor, u blijft baas over eigen boom! Als Liberaal LVC hebben we destijds, toen het plan tijdens een thema-avond besproken werd, duidelijk gemaakt dat wij absoluut tégen het voorstel waren om bomen met een diameter van 50 cm of meer in handen te laten vallen van de gemeente.
Kappen zou in dat geval alleen maar kunnen na goedkeuring en vergunning, inspectie en leges van de gemeente. Dat plan is nu gelukkig van tafel. Mooi dat onze kritiek ter harte is genomen. Ons inziens is het veel beter om uit te gaan van vertrouwen want wij denken dat inwoners vaak gewoon goed voor hun eigen bomen willen zorgen. Inwoners zitten namelijk niet te wachten op veel extra regels en vergunningen vanuit de gemeente voor hun bomen. Ook worden met dit aangepaste voorstel veel kosten voor controles van vergunningen en handhaving bespaard. Die besparing kan veel beter voor stimulans van bomen worden gebruikt. Er is nu een lijst met monumentale bomen. Iedereen mag nu vrijwillig op die lijst. Wie dat wil, mag rekenen op deskundig advies vanuit de gemeente en kan gebruik maken van collectieve aanbestedingen voor onderhoud. Deze vrijwillige basis vinden wij als Liberaal LVC erg belangrijk. We zouden ook willen dat degenen die van de lijst af willen, dat ook kunnen.
In januari zijn we met een aantal raadsleden naar het mistige en natte Sint Hubert getogen. We kregen een verzoek om te komen kijken naar de natuur rondom en historie van het gebied rondom de Voortsestraat en IJzerbroekseweg, daar waar een zonnepark van 10 ha. is gepland. Inwoners en omwonenden voelen zich onvoldoende gehoord en we zijn geschrokken van de vele reacties en verhalen. In de commissie is het voorstel besproken. Sunvest, de ontwikkelaar en grote investeerder van het zonnepark, heeft in de commissievergadering al aangegeven dat het communicatietraject niet goed is verlopen. Toezeggingen van kleinschaligheid en een pilot zijn terzijde geschoven. Ook zijn er veel zorgen over brandveiligheid en de aanleg van een batterij-opslag. Het park ligt tegen het cultuur-historisch gebied van de Voortsestraat én tegen het natuurgebied van de lage raam aan. Hier wordt goede landbouwgrond geofferd voor een zonnepark. Kortom: terechte zorgen bij de inwoners. En wat gebeurt er na afloop? Worden de zonnepanelen ‘het asbest’ van deze eeuw?
Na een lange weg van overleg is er een mooie oplossing gekomen voor een locatie voor het druk bezochte Hobbycentrum Mill. Het hobbycentrum wordt ondergebracht in de brandweervleugel van het voormalig gemeentehuis en wordt bij Myllesweerd betrokken. Deze uitbreiding draagt tevens bij aan het ruimtegebrek van Myllesweerd en biedt extra ruimte aan verenigingen. Ook draagt deze uitbreiding bij aan de verduurzaming van het pand. Kortom een mooi voorstel voor de toekomst van Myllesweerd en het Hobbycentrum.
In Wanroij wordt werk gemaakt van het oplossen van de problemen rondom de bevoorrading van de supermarkt. Deze gevaarlijke situatie wordt aangepakt dankzij schriftelijke vragen die vanuit onze fractie zijn ingediend. Het is goed om te zien dat onze inspanningen leiden tot concrete acties en verbeteringen in de veiligheid in de omgeving rondom de supermarkt. Een mooi resultaat.
Op dit moment hebben we enkele schriftelijke vragen gesteld aan het college. Deze gaan bijvoorbeeld over het creëren van woon/zorg locaties voor senioren en het verplichten van de woningbouwcorporatie om eigen inwoners voorrang te geven op huurwoningen.
Fractie Liberaal LVC
Wij zijn een bevlogen team dat kleur geeft!
www.liberaal-lvc.nl