Eigenlijk is het jammer, dat de Millse molen De Korenbloem zo verscholen tussen de huizen staat, maar als je vanaf het Defensiekanaal de Karstraat inrijdt zie je al vrij snel aan de rechterkant de wieken trots de Millse skyline bepalen.
De Korenbloem is een berg- of beltmolen, d.w.z. dat deze gebouwd is op een al dan niet kunstmatig aangelegd heuveltje. De molen dateert van 1856-1857, toen molenaar Hendricus Cuppens uit Aarle-Rixtel het perceel kocht en de molen liet bouwen voor zijn zoon, die helaas in 1861 al overleed. Oude notarisstukken spreken van een “steenen wind-, koorn- en oliemolen”, dus wellicht zijn er behalve granen tot meel ook zaden tot olie vermalen. Over de bouw van de molen is slechts weinig bekend, maar waarschijnlijk zijn er onderdelen van gesloopte molens uit de Zaanstreek gebruikt.
In 1864 werd bakker en koopman Marinus van Lieshout eigenaar van de molen, die hem wederom kocht voor zijn zoon. Maar er leek wel een vloek op de molen te rusten, want ook deze zoon overleed vroegtijdig, waarna van Lieshout in 1883 de molen verkocht aan Gerardus Rutten. Hierna komt er een lange periode, dat de molen het bezit is van de bekende Millse molenaarsfamilie Reijnen, als Antonius Johannes Reijnen de molen in 1890 koopt, samen met zijn broer Jacobus Reijnen en Johannes van der Ven.
In mei 1940 wordt de molen zwaar beschadigd, maar gelukkig kan hij al in oktober van hetzelfde jaar weer opgeknapt worden.
Vanaf 1958 is Den Aker’s Handel- en Industriemaatschappij de eigenaar en in 1964 wordt de molen verkocht aan Tiny van Kempen. Bij de molen zijn inmiddels ook een winkel en een magazijn gebouwd en is er een dierenspeciaalzaak in gevestigd annex zaad- en veevoederhandel. Helaas is de toestand van de molen als industrieel monument zorgelijk. Het is de hoogste tijd voor een restauratie en aangezien de gemeente het monument wil behouden, hopen ze deze te kunnen kopen. Dit gaat helaas niet door, maar uiteindelijk wordt de molen in 1973 hersteld door molenmaker Beijk met een financiële bijdrage van de gemeente Mill en de vereniging De Hollandsche Molen. Al eerder was de stenen romp aangepakt en nu werd ook de kap hersteld. In 1976 komt er vanuit Monumentenzorg nog meer geld vrij, zodat ook de tweede fase van de restauratie kan worden uitgevoerd. De molen kon weer draaivaardig gemaakt worden door het aanbrengen van een nieuwe buitenroede (de basis van het wiekenkruis), de wieken en de zeilen. Vrijwillige molenaars zorgden ervoor, dat de molen actief blijft malen tot 1987. In de jaren negentig wordt er een woning bij de molen gebouwd en zijn restauratie- en onderhoudswerkzaamheden aan de molen weer hard nodig. Ook heeft de zoon van Tiny van Kempen, Maarten, voor een periode de molen en bijbehorende gebouwen geëxploiteerd als fitnesscentrum, de voorloper van het latere Fitland.
In 2001 kopen Ramon Ligthart en Tineke de Wit de molen en na veel onderhandelingen lijkt er schot in de zaak te komen, maar door gewijzigde subsidieregelingen van Monumentenzorg en onvoldoende steun van de gemeente liet het een en ander toch nog op zich wachten. Gelukkig werd er later door de provincie geld beschikbaar gesteld voor achterstallig onderhoud bij Brabantse molens en werd met samenwerking van de Molenstichting Noord-Brabant de restauratie werkelijkheid. Brabant telt 131 molens en samen behoefden ze toen naar schatting restauraties voor een bedrag van totaal 7 miljoen euro. Provincie Brabant stelde 3,4 miljoen euro beschikbaar, dus de eigenaren zelf of derden moesten ook nog bijspringen. Om in aanmerking te komen voor de bijdrage moet na restauratie de molen geopend worden voor publiek en weer actief gaan draaien. Net als in 1973 was deze renovatie ook in handen van het ambachtelijke familiebedrijf Beijk uit Afferden. De restauratie voor De Korenbloem werd beraamd op 250.000 euro en na voltooiing werd dan eindelijk De Korenbloem op zondag 29 maart 2015 feestelijk geopend. De wieken stonden in de vreugdestand en het van de rem halen was in handen van Chris Reijnen, zoon van Jan Reijnen (Jan de Mulder).
Sindsdien worden van het meel de lekkerste worstenbroodjes gebakken, die te koop worden aangeboden.
Een lekkernij met een lange Brabantse historie in een Brabants monument met wellicht een nog langere geschiedenis!
Geschreven door Marja Verheijen na raadpleging van diverse bronnen op internet.
Wilt u meer lezen over de historie van Mill, neem een kijkje op www.myllesheem.nl, maar ook een bezoek aan de site van de molen is de moeite waard, www.molenvanmill.nl.